Sveaskog: Naturturism och skogsbruk går att förena

| Av Markus Jacobsson | Tipsa redaktionen

Som kommentar på kritiken från naturturismföretagen menar Sveaskog att man efterlyser en dialog för att kunna förena skogsbruket med naturturismen.

Efter kritik från flertalet naturturismföretag som menar att skogsbolagens skogsbruk kan skada turistnäringen svarar nu Sveaskog på kritiken.

Läs mer om kritiken här.

Ola Söderdahl, försäljningschef jakt och fiske på Sveaskog, menar att det ena inte behöver utesluta den andra.

– Vi tror att skogsbruk och naturturism går att förena. Det vi efterlyser är fler entreprenörer. Vi ser att skogen finns, och att gästerna finns, säger han till Skog Supply.

Ekoparker en del av lösningen
Sveaskog har 37 ekoparker runt om i landet dit man, enligt Ola Söderdahl, får tusentals besökare. Han menar att det är just ekoparkerna som kan vara en del av lösningen tillsammans med en tätare dialog.

– Vi vill sträcka ut en hand och säga "kom och prata med oss" så kan vi diskutera om vilka platsmodeller och samarbetsmöjligheter som skulle kunna finnas.

Enligt en av de som skrev under uppropet blir det svårare och svårare att starta upp ett företag i och med ovissheten om den skog man vill verka i finns kvar inom en snar framtid. Vad säger du om det?
– Ta våra ekoparker som exempel, där har vi naturvårdsavtal skrivna med Skogsstyrelsen och det är oerhört förutsägbart. Vi kan med precision berätta vad vi ska göra det närmsta decenniet. Men då måste man komma till oss och börja prata. Där ligger en hel del av lösningen – att vi sätter oss ner och skriver avtal.

Det svenska skogsbruket har, enligt Ola Söderdahl, under många år hjälp till att bygga upp Sverige till vad det är idag. Han menar även att skogsbruket har ett ansvar gentemot industrin, bland annat genom att förse den ökade efterfrågan av byggnader i trä.

– Vi kommer att fortsätta att bruka skogen, det är jag helt övertygad om. Om vi hittar sätt där vi kan samarbeta kanske man tillsammans skulle kunna hitta en plats där man vet att man skulle kunna verka i 15-20 år, säger Ola och tillägger:

– Sverige är ett skogsland och kommer att fortsätta vara ett skogsland och i det ingår det också att bruka skogen.

"Sveaskog följer FSC-reglerna"
I uppropet ställer företagen tre krav på skogsbolagen; att stoppa avverkning av skog med höga naturvärden, att undanta skogar med höga naturvärden och nyckelbiotoper samt att skogsbolagen innan varje avverkning måste genomföra en inventering. Brevet riktar sig till tre skogsbolag, Sveaskog, Stora Enso och SCA, och Karin Fällman, skogsskötsel- och miljöchef på Sveaskog säger att man följer den regelbok som finns.

– Vi avverkar inga skogar med höga bevarandevärden, det är emot reglerna och det gör vi helt enkelt inte, säger Karin Fällman till Skog Supply och fortsätter:

– Vi undantar skogar med höga bevarandevärden, förutom i vissa fall för att höja naturvärdena genom naturvårdande skötsel, och det är utefter FSC-standarden och det ingår i vårt arbete, så det är inga konstigheter. Vi gör även alltid en naturvärdesbedömning innan avverkning.

I brevet har de nämnt tre exempel på områden där Sveaskog har avverkat eller planerar att avverka skog med höga naturvärden, det rör sig om Brännvinsberget i Oreskogen i Dalarna och Melakträskliden samt Brännliden i Arvidsjaur. Skog Supply har tidigare rapporterat om att en FSC-revisor och en representant från Skogsstyrelsen efter en utredning fastslagit att Sveaskogs skogsbruk vid brännvinsberget inte var felaktig.

Läs också: Efter utredning – Sveaskog får rätt angående omstridd avverkning

Läs också: Naturskyddsförening överklagar utredning av Sveaskogs avverkning

– Vi har avverkat vid brännvinsberget och det var inte skogar med höga bevarandevärden. Vi har fått ett godkännande från FSC och Skogsstyrelsen att det inte rör sig om några nyckelbiotoper och att det inte bryter mot FSC-standarden, säger Karin fällman och fortsätter med att kommentera de planerade de planerade avverkningarna i Melakträskliden och Brännliden:

– Där håller vi på att göra nya inventeringar. De ligger inte i pipen för avverkning just nu.

En av personerna vi har pratat med som skrev under uppropet sa att de inte har som mål att stoppa skogsbruket men menar att det finns andra metoder som inte skapar stora hyggen, såsom kontinuitetsskogsbruk, vad säger du om det?
– Det finns absolut fall där man kan titta på vad målet med skogsbruket är, och då kan en hyggesfri metod vara lösningen i vissa fall. Som företag har vi i uppdrag att bland annat producera timmer och massaved och oftast kommer vi att använda hyggesbruk som det ser ut. Det händer att vi använder hyggesfria metoder men då är det för ett annat mål. Det måste vara från ett fall till fall bedömning.


Håll dig uppdaterad med Skog Supply
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Skogsstyrelsen: Vi presenterar fakta

Göran Rune, chef för skogsavdelningen på Skogsstyrelsen, kommenterar kritiken mot myndighetens kampanj #biotopmyterna.

"Skogsstyrelsen ska inte ägna sig åt slogans"

Marcus Svensson, näringspolitisk kommunikatör på Södra, kritiserar Skogsstyrelsens kampanj #biotopmyterna – kallar det vilseledande.

Världens högsta byggnad i trä – skyskrapa i Tokyo

Japanska bolaget Sumitomo Forestry planerar att bygga en 350 meter hög skyskrapa i trä.

Nybildat förbund ska stärka rösten för privata skogsägare

Sveriges Allmänningsskogars förbund ska ta en aktiv roll i skogsdebatten.

Sveaskogs ekoparker ska lyfta naturturismen

Sveaskog och Ekoturismföreningen inleder samarbete för att utvärdera ekoparkernas förutsättningar för att utveckla naturturismen.

Laken dög när flingorna flög

Att byta torrsalt mot lake löste inte bara problemet med dammiga skogsvägar, det gav Peab helt nya affärsmöjligheter. "I stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst".

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nu ska Trafikverket peka ut 74-tonsvägarna

Under torsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om ändring i trafikförordningen – nu ska Trafikverket bestämma vilka vägar som kan upplåtas för tyngre fordon.

Arkiv

Brutna matvanor ska minska viltskadorna

Forskare vid SLU har tagit fram ny kunskap för att minska betesskadorna: "En ögonöppnare."

Han blir ny fabrikschef på Gruvön

Peter Lindgren har blivit utsedd till ny fabrikschef vid Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön. Han efterträder Anita Sjölander som lämnar sitt uppdrag för en tjänst inom Nordic Paper.

Jättetält ska fyllas med skogsråvara

Helsingborgs hamn upprättar ett 2 000 kvadratmeter stort tält där gods från bland annat Södra, Elof Hansson och Billerud Korsnäs kommer att lagras.

Rottne växlar upp – slår försäljningsrekord

Skogsmaskintillverkaren upplever en bra start på 2018. Under företagets 60-åriga historia har man aldrig sålt så många maskiner som under januari månad. Rottnes vd: "Det är full fart precis överallt."

Kraftig vinstökning för Södra – föreslår utdelning på cirka 900 miljoner

Skogsägarföreningen dubblade resultatet före skatt – föreslår vinstdelning på 868 miljoner till medlemmarna.

Fortsatt stark avverkningsvilja – här ökar anmälningarna

Totalt ökade den anmälda produktiva skogsmarksarealen för avverkning med 13 procent under januari – stora regionala skillnader.

"Beslutet kommer att effektivisera skogsnäringens vägtransporter"

Skogsindustrierna välkomnar regeringens ändring i trafikförordningen.

Stora Enso lanserar produkt som ska ersätta fossila material

Han blir chef för Södras nya affärssegment

Södra rekryterar Jörgen Hermansson från Stora Enso – i dag blir han chef för det nya segmentet Södra building systems.

Oenighet kring skyddad skog på Gotland

Flexiblare vagnar utlovas

Tack vare en adapter ska ett Metsjöflak kunna sättas på Mohedas skogsvagnar, tanken är att till exempel kunna använda ekipaget även för schaktmassor.

Ökad avverkning under 2017 – minskar i den fjällnära skogen

Ponsse tar kliv framåt

Fjolåret blev ett starkt år för Ponsse – maskintillverkaren upplever en stark position på den ryska markanden samtidigt som fabriken i Vieremä slog produktionsrekord.

SCA utreder möjlighet till produktionsökning vid Obbola

SCA inleder en miljöprovning för att öka produktionskapaciteten vid bruket från dagens maximala 500 000 ton till 850 000 ton. Tillträdande fabrikschef: "Vi ser att vi har en marknad som efterfrågar våra produkter."

Skogsentreprenörerna tillsätter på ny post

Stora Enso levererar trä till Finlands högsta träbyggnad

I finska Joensuu byggs vad som kommer att bli landets högsta träbyggnad. Stora Enso kommer att leverera sammanlagt 3 000 kubikmeter trävaror.

Stort rekryteringsbehov inom träindustrin

Företag inom trä- och möbelindustrin ser ett ökat rekryteringsbehov för att möta stärkt efterfrågan på marknaden. Samtidigt uppger fyra av tio företag att bristen på anställningsbara personer hindrar produktionsökning.

Skogforsk: Packa skogsbilvägen innan den grusas

Se alla Företagens egna nyheter

Tack till de som besökte oss i vår monter!

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Döp vår drönare och vi bjuder på anslutningsavgiften för ett gruppmedlemskap!

Succén fortsätter med den nya skördarmodellen

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

TENTE ställer ut på Stockholm Furniture fair 2018

Prosilva skogscertifiering lyfter blicken…och kvalitén för sina revisioner!

Komatsu förvärvar Quadco & Southstar

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Fiskarheden installerar CT-Log

God Jul & Gott Nytt År önskar Eigenbrodt!

Mjukvarubaserade Connected Services driver på digitaliseringen

Ny serviceverkstad i Lindesberg

Smålands Stålgjuteri AB

Välkomna till Forsviks skogar där Malwa visar upp sin 560 C kombimaskin!

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Tack för ert besök i vår monter

PRINZ 70-års jubileum

Certex Svenska medlem i LEEA

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

PRINZ 70-års jubileum.

Smålands Stålgjuteri AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.229