23948sdkhjf

Enighet om ökat träbyggande

Men råvaran kan ge valstrid

Vid Trästad Sveriges seminarium i Stockholm den 2 februari var den politiska enigheten tydlig när det gäller ökat träbyggande. Såväl Centerns, och Alliansens, Ola Johansson och Miljöpartisten Emma Hult vill öka träbyggandet.

– Vi är överens om att inte strida för mycket i dag, eftersom vi båda vill se mer träbyggande, inledde Ola Johansson.

Men så snart diskussionen kom in på skogen och råvaran blev motsättningarna tydliga. Ola Johansson betonade betydelsen av att familjeskogsbruken kan få fortsätta att avverka och leverera råvara, medan Emma Hult anklagade Ola Johansson för att tro att ”allt ordnar sig av sig självt bara man inte styr med politiska beslut”.

Den diskussionen kommer nog inte att lägga sig, kanske kan den lyftas ytterligare i valrörelsen.

Under seminariet i övrigt var det tydligt att byggande av stora trähus blir allt mer etablerat. Inte minst märktes detta på den höga närvaron av fastighetsägare och ekonomer, och att många frågor handlade om just ekonomi och byggtider.

Även de ”gamla” frågorna om fukt, brand och akustik hade ett pass under dagen, och det var intressant att nästan alla diskussioner hamnade på samma slutsats: det är inte materialvalet som ger bra eller dåliga hus, det är i stället konstruktionslösningar som avgör om man får problem eller hus där de boende trivs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078