23948sdkhjf

Alent i nytt samarbete

Lanserar nytt koncept för torkning

Tillsammans med det italienska företaget OS Panto lanserar Alent ett nytt koncept för kanaltorkar, där virket går genom sex torkkammare. Tanken är att torkningen ska bli effektivare och att man ska kunna växla dimension på virket i kanalerna.

Den nya kanaltorken kallas Super TC Tunnel, där TC står för tvärcirkulation. En finess med tekniken sägs vara att sågverket kan ta tillvara på vattenångan från torkningen och kondensera den för att få tillbaka energin som då går att använda på andra håll i anläggningen.

Vi har tillsammans med Alent tittat på en lösning där man bygger om en konventionell vandringstork till en Super TC. Fördelen skulle vara att klara av att styra torken trots olika ingående råvara till liten fuktkvotsspridning och dessutom optimera värmeanvändningen genom hela processen så man kan leverera en låg returtemp till pannan, säger Anders Nordmark, platschef på Setra Rolfs, som är en av Alents stora kunder.
En super TC Tunnel har alltså sex kammare, med maskinutrustning och styrning som optimeras för den del av torkförloppet som skall ske i just den kammaren. Varje ny torksats lastas på en plattform utanför intagsändan på kanalen. När torkningen är klar i alla kammare sker en matning som förflyttar plattformarna till nästa kammare.

När satsen lämnar sista kammaren är torksatsen klar för avlastning och finns dokumenterad i systemet på samma sätt som alla satser i Alents kammartorkstyrning.
Super TC Tunnel med Alentstyrning kan levereras av den Italienska torktillverkaren OS Panto.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063