Bilder

Foto: Sveaskog
Resultatet visar exempelvis att Sveaskogs naturvärden uppgår till runt 7 miljarder kronor, att jämföra med bolagets rörelseresultat som uppgår till omkring 1 miljard kronor.
Med hjälp av modellen har man nu tagit fram vad man kallar för de "dolda värdena".
– Genom den här metoden ser vi att värdet är så mycket större än det som syns i det finansiella kapitalet, det här är ett verktyg för att synliggöra de dolda värdena, säger Lena Sammeli Johansson, hållbarhetschef på Sveaskog, till Skog Supply och fortsätter:
– Det här är ett verktyg för att arbeta med hållbarhet på ett strukturerat sätt och vi känner att det här är ytterligare ett steg in i framtiden när det gäller uppföljning och redovisning. Det är också ett verkyg som vi vill använda som uppföljning och koppling till internationella ramverk, såsom Agenda 2030.
Fyra olika värden
Metoden lyfter fram värden inom fyra olika områden: finansiellt kapital, socialt kapital, humankapital och naturkapital. Enligt Lena Sammeli baseras alla beräkningar på vetenskapligt publicerade artiklar. Bland annat använder man sig bland annat av en stor svensk studie kring friluftslivs- och rekreationsanalys för att titta på de sociala värdena. Klimatberäkningarna i sin tur baseras utifrån FN:s beräkningsmodeller.
– Resultatet är grundat på de mest etablerade vetenskapliga modellerna som finns att tillgå i dag.
Om de sociala värdena bland annat baseras på friluftsliv och rekreation baseras Sveaskogs naturkapital bland annat på beräkningar av koldioxidbindningen i växande skog, och vattenreglering. När det kommer till humankapital baseras värdena på individer inom företaget.
– Väldigt förenklat kan man säga att det är värdet som tillkommer våra anställda när de jobbar hos oss i form av bland annat kompetens- och erfarenhetsutveckling. Man beräknar det som har värde för individen som jobbar hos oss, till skillnad från exempelvis socialt kapital som ligger utanför oss.
Att se helheten
Enligt Lena Sammeli Johansson vill man även med hjälp av det här verktyget lyfta fram en sammanhängande bild av värden som på ett eller annat sätt är kopplade till varandra.
– Vi har en verksamhet inom skog, vi bidrar med arbetstillfällen och våra skogliga vägnät tillgängliggör för jakt, fiske och bärplockning för allmänheten. På så vis vill vi illustrera och se värdet av helheten, både när det kommer till det positiva och negativa. Det är också viktigt för oss att se var vi har negativ påverkan, exempelvis vårt klimatavtryck.
Uppföljning
Lena Sammeli Johansson beskriver resultaten som en referenspunkt och en nulägesbeskrivning av hur det ser ut i dag. När man ska följa upp arbetet är inte satt i sten, men att det kommer en uppföljning står däremot klart.
– Vi kommer definitivt att återupprepa beräkningarna för att på så sätt kunna se att vi kan förvalta och förädla de värden vi har.
Se diagram i bildspelet över Sveaskogs värden.