
Foto: Lena Andersson
Han är utbildad biolog och skogsmästare, vilket är en bakgrund som kommer väl till pass vid bokskrivandet.
Nu har han i egenskap av huvudförfattare skrivit boken "Skoglig produktionsekologi".
Resurser som används
Produktionstiden för boken har varit två år. Målgruppen är alla som är verksamma inom skogsbruket och som vill lära sig vilka resurser som kan användas och på vilket sätt.
Förhoppning är också att boken kommer att ingå i undervisningen på skogsutbildningar, till exempel hos universitet och skogsföretag.
– Denna bok är lite mer populariserad och lättare att ta till sig för allmänheten än böckerna "Skogsmarkens ekologi del 1 och del 2" som gavs ut för cirka 30 år sedan av Skogsstyrelsen förlag, säger Royne Andersson till Skog Supply.
Hög produktion långsiktigt
Bland några av Royne Anderssons tidigare böcker kan nämnas "Miljöhänsyn i skogsbruket", "Grundbok för skogsägare" och "Björk, asp och al: föryngring, skötsel och naturvård".
Syftet med "Skoglig produktionsekologi" är att förklara hur skogsmarken bäst kan brukas för att långsiktigt få högsta möjliga produktion.
Läs också: Intresse för skog på Bokmässan
– Jag har skrivit om hur ekosystemet fungerar. För att skogsbruket ska fungera långsiktigt måste det finnas god tillgång till näringsämnen i jorden, säger Royne Andersson.
Tillräckligt med ljus
"Skoglig produktionsekologi" informerar om att det är viktigt att inte gå för hårt fram med humuslagret vid markberedning eftersom kvävet då går ur beståndet och skogsproduktionen skadas långsiktigt.
– Vi måste värna om den resurs som skogsmarken är, säger Royne Andersson.
Ett annat avsnitt av boken tar upp hur viktigt det är att beskoga ett hygge så snart som möjligt för att få fram friska träd som snabbt kan ta tillvara ljuset och den näring som frigörs på hygget.
I tät bevuxen skog är det däremot svårt för träden att få tillräckligt med ljus och näring om inte bestånden röjs och gallras.