23948sdkhjf

Mulmholkar ger svar på frågor om biologisk mångfald i skogen

Så kallade mulmholkar spelar en viktig roll i hur biologisk mångfald hänger ihop med funktioner i ekosystemet
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Linköpings universitet har med hjälp av mulmholkar utforskat hur biologisk mångfald (vedskalbaggar) hör ihop med funktioner i ekosystemet (nedbrytning av ved).

Studien har nyligen publicerats i "Biological Conservation".

Forskarna placerade ut konstgjorda hål, så kallade mulmholkar, fyllda av sågspån och löv från ek.

Holkarna placerades dels inne i ekhagmarker där det var nära till ihåliga ekar, dels utanför där det var cirka 100 meter till närmaste ihåliga ek.

Tidigare forskning vid bland annat SLU har visat att det har stor betydelse för vedskalbaggarna hur nära det är mellan lämpliga hålträd. Det beror på att åtminstone vissa av dessa arter sällan sprider sig långa sträckor.

Forskarna följde holkarna i fem år. De inventerade vilka vedskalbaggar som fanns där, mätte hur innehållet i holkarna minskade och tog fram uppgifter om hur stora skalbaggarna av olika arter är.

Läs också: Älgar kartläggs i nytt projekt

Precis som forskarna hade gissat var artrikedomen större i de holkar som var placerade inne i ekhagarna. Där gick också nedbrytningen snabbare fram till det tredje året. Därefter var det ingen skillnad.

– Nedbrytningen gick snabbare i mulmholkar där medelstorleken för alla skalbaggsindivider totalt var större, medan vi inte såg någon effekt av antalet arter eller individer, säger forskarna i ett uttalande.

Läs också: SLU i topp tre i universitetsrankning

Inom ekologin diskuteras sambandet mellan biologisk mångfald och ekosystemfunktioner, till exempel nedbrytning. Spelar det någon roll hur många arter som är närvarande eller räcker det med att det finns vissa arter som kan göra arbetet är en fråga som ställs.

I det här fallet visade det sig att det spelar roll för nedbrytningen vilka arter som koloniserar snarare än hur många de är. Och de stora arterna, till exempel brun guldbagge, är viktigare för nedbrytningen än de små.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094