23948sdkhjf

Vill göra lim och färg av skogliga råvaror

Nya biobaserade lösningar för fossilfritt lim och färg
Projektet Lim och färg vill ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar. Projektet ingår i Vinnovas satsning Utmaningsdriven Innovation och koordineras av Rise Processum. Genom att basera fler beståndsdelar på skogliga råvaror, kan framtidens lim och färg bli fossilfria.

Projektet finansieras av Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, UDI, som är ett trestegsprogram med betoning på att projekten ska utforska, utveckla och genomföra nytänkande lösningar som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Vi har just avslutat det inledande steget, där vi identifierat vilka skogsbaserade komponenter och det konsortium som vi kommer gå vidare med till steg två, säger Kristina Wickholm, projektledare för Lim och färg på Rise Processum, till Skog Supply.

Läs också: Nu firar de 70 år

Kristina Wickholm förklarar att det är en utmaning att utveckla kostnadseffektiva biobaserade lim- och färgkomponenter baserat på skogsråvara, som fungerar i befintliga produktionssystem.

Läs också: Skapar självstyrande skogsmaskiner

Som en del i projektet kommer Göteborgs Stad att bygga en helt fossilfri förskola, som ska vara klar 2021.


FAKTA
I projektets första del ingår Chalmers Industriteknik, Johanneberg science park, Rise Processum, Rise och Umeå universitet, industripartners som Akzonobel, Holmen, Perstorp, Sekab, Södra, Bengt Dahlgren, Göteborgs Stad lokalförvaltningen och Riksbyggen.
Källa: Rise
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203