23948sdkhjf

Många innovationer för skogsindustrin

Innovationerna för 2018 uppges göra skogsindustrin mer hållbar
En drönare som mäter volymer av skogsbestånd och en flishugg som effektiviserar flisningsprocessen. Det är några av innovationerna som fått utvecklas inom ramen för Bizmakers Forest business accelerator och som nu tagit fram helt nya lösningar för skogsindustrin.

– De bolag som har deltagit har genererat fantastiska resultat. Det handlar om stora effektiviseringar för skogsindustrin och i flera fall om helt revolutionerande teknik, säger Monica Vestberg, affärsrådgivare på Bizmaker och projektledare för Forest business accelerator i ett pressmeddelande.

Forest business accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM, Rise Processum och Bizmaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. Genom programmet uppges nya lösningar för både bättre affärer och en grönare värld genereras.

Förutom skräddarsydd affärscoachning från Bizmaker för snabb kommersialisering och internationalisering har deltagarna även haft tillgång till SCA, IBM och Rise Processums branschspecialister, avancerade teknikplattformar och nätverk.

Efter ett noggrant urval av företag från hela Sverige antogs sex stycken till programmet, som startade i slutet av maj och avslutades den 30 november. Företagen har valts ut för sin potential att förnya skogsindustrin med sina innovationer. Det här var andra gången som Forest business accelerator genomfördes.

– Det var betydligt fler ansökningar till årets program och det är riktigt spännande när vi ser hur långt gångna produkterna är. I stort sett alla har en produkt eller tjänst som åstadkommer en positiv miljöförändring och vi har redan internationellt intresse på åtminstone två av bolagen, berättar Monica Vestberg i pressmeddelandet.

Örnsköldsviksbaserade Multi channel Sweden är ett av bolagen som nu kommer att få utföra tester åt SCA med sin flishugg, som genom en jämnare skärhastighet uppges åstadkomma mindre spill i form av spån och pinnar.

Genom att ytterligare två till tre procent av virket används, uppges man spara både in på träden och förbättra kokningsprocessen samtidigt som antalet timmerbilstransporter skulle minska med omkring 12–14 000 per år om alla pappersbruk skulle nyttja den unika huggen.

FAKTA
Företagen som deltagit i Forest Business Accelerator 2018:

Deep forestry (Uppsala)
Envigas (Skellefteå)
Flocell (Lund)
Multi channel Sweden (Örnsköldsvik)
Nordluft automation (Stockholm)
Paralox (Sundsvall)
Källa: Bizmakers
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125