23948sdkhjf

Kan få fängelse för felaktig utfodring av vilda djur

Kjell Wejdemar är foderhandläggare på Jordbruksverket. Han berättar för Skog Supply att den svenska lagstiftningen ändrats sedan årsskiftet så att fängelse numera ingår i straffskalan gällande foderhantering samt att sanktionsavgifter införs för mindre avvikelser, vilket inte funnits i svensk lagstiftning sedan 2006.

– Fängelse är en av de på följder som kan bli resultatet av en anmälan på grund av felaktig foderhantering. Redan tidigare finns böter i straffskalan. När det gäller kontroll av foder inom lantbruket är det länsstyrelserna som är kontrollerande myndighet och här ingår även utfodring av vilda djur i skogen. I och med uppdateringen av foderlagen kommer det bli lättare för kontrollmyndigheterna att få bistånd av polisen i utredningsarbetet, säger Kjell Wejdemar.

Exempel på felaktig utfodring av vilda djur som skulle kunna leda till fängelse är om någon kör ut ett stort lass med betor eller potatis i skogen.

– Då är det uppenbart att det inte rör sig om utfodring. Det finns ingen möjlighet att djuren skulle hinna äta upp potatisen innan den blev otjänlig, säger Kjell Wejdemar och fortsätter:

Läs också: SLU-kontroll av skadedjur

– Det har hänt att lantbrukare kört ut höbalar och lagt dem i skogen, vilket också kan resultera i hygienproblem. Utfodringen måste ske på ett sätt så att fodrets kvalitet bibehålls, till exempel genom användning av höhäckar eller andra anordningar för att förhindra att fodret försämras kvalitetsmässigt. Plasten på ensilagebalar måste också tas bort, eftersom förpackningsmaterial inte är tillåtet att utfodra med.

Läs också: Landsbygdsministern besöker Jordbruksverket och Skogsstyrelsen

Enligt Kjell Wejdemar går det bra att utfodra fåglar i skogen om man är noga med hygienen och det är också acceptabelt att lägga ut lite äpplen till älgar och rådjur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078