23948sdkhjf

Vikten av att gallra

Gallring och röjning är det viktigaste du som skogsägare kan göra för att skapa en värdefull skog. Det menar Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved, som förklarar att det utvecklar trädens dimension, stamform, krona och rotsystem.

Han berättar för Skog Supply att det förr om åren var vanligt att skogsägare bara röjde och gallrade i skogen om vintern. Det var en tradition, eftersom mycket skog ägdes av lantbrukare och dessa hade fullt upp med andra sysslor om somrarna.

Numera är det inte så, utan gallrings- och röjningsarbetet pågår året runt. Det beror, enligt Anders Ehrenström, på att de som arbetar professionellt i skogen behöver ha sysselsättning hela året. Det blir också en bättre produkt av färskt virke. Färskhetskraven gör att efterfrågan i branschen har ändrats.

När på året man ska gallra är inte så viktigt, enligt Anders Ehrenström, utan det viktigaste är att det blir gjort. Men många skogsägare brukar ändå föredra att gallra och röja på sommaren på grund av att det är lättare att ta sig fram i skogen och att priset på virke vanligtvis är något högre under sommaren.

– Röjning innebär att förvalta en investering som man gjort och nyckeln i en röjningsinsats är att se helheten, säger Anders Ehrenström till Skog Supply.

När ska den första gallringen ske?
– Den första gallringen bör ske när träden är 10-12 meter höga och då blir det också ett uttag av virke som gör att man får avkastning tillbaks i sin investering. Det är väldigt viktigt att skogsägaren inte har slarvat med att röja innan dess. Jag vet att många skogsägare kan tycka att det är dyrt och en tråkig kostnad att röja, men att inte röja är som att binda ris åt egen rygg. Röjning är själva grunden för hur skogen ska skötas framåt.

– Efter de stora stormarna Gudrun och Per har rekommendationerna för gallringens utförande tydliggjorts och tidsfönstret för gallring stramats åt. Det gallringsprogram man tänkt sig skall vara genomfört när träden är runt 20-meters höjd. Så mellan 10-12 och 20 meters höjd ska man få in de gallringar man planerar göra. Gallring innebär ofta att det bildas små luckor i krontaket, där vind kan få fäste och ju högre skogen är desto stormkänsligare blir den. Så att gallra i för hög skog innebär allt för stora risker för stormskador i bestånden. Det blir ju också dyrare att plocka upp ett träd som ligger ner än att fälla ett som står, säger Anders Ehrenström.

Läs också: Han blir Sydveds nye vd

Det främsta tipset han ger Skog Supplys läsare är att inte gå in och gallra i en skog som är för hög och att redan från början ha en plan och att veta hur många träd man vill ha kvar när man har gallrat klart. Detta bör göras för att gallringsingreppen skall kunna planeras och utföras på bästa sätt.

– Ta tidigt bort de träd som växter väldigt fort och högt och som vi i skogsbrukstermer brukar kalla för vargar. De är som en jobbig storebror som roffar åt sig och mobbar sina små syskon, vilket innebär att träd som är mindre, och som växer intill dem, tar skada. Långa och gängliga träd blir det heller inget med, de får för klena stammar och står inte emot snö och vind om de blir friställda, säger Anders Ehrenström och fortsätter:

Läs också: Konferens om digitaliseringen inom skogsbranschen

– Jag rekommenderar att man verkligen tar tag i ungskogsröjningen och tänker igenom vad man vill ha för skogsbestånd i framtiden. Ju äldre skogen blir desto mindre kan man påverka trädslagsval, kvalitet etcetera. Har man planterat träd med 2-2,5 meters lucka så bör man ju inte ha kvar fler träd än så efter röjning. De träden ska ju stå och grovna till den första gallringen när träden är 10-12 meter höga.

Det vanligaste sättet för Sydved att sköta gallringsarbetet är med en skördare, medan röjning ofta görs manuellt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094