23948sdkhjf

Brinner för ett hållbart skogsbruk

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning. Hon är uppvuxen i byn Ensamheten, en mil nordväst om Storuman i Västerbottens inland.

Hon lärde sig att plantera tall och gran redan som barn och när hon började tävla i armbrytning finansierade planteringen tävlingarna.

Fossilfria år 2025
– Det är många tävlingar som finansierats av tallplanteringar, varje tallplanta var 27 öre närmre nästa stora mästerskap, minns Heidi Andersson och skrattar.

Hon blev skogsägare så snart hon blev myndig och när hon gift sig med Björn Ferry - som också han varit elitidrottare fast i skidskytte - beslöt de att investera i ett gemensamt skogsbruk år 2009.

Det blev deras gemensamma projekt och tillsammans delar de både ett intresse för skogsbruk och klimatfrågor. De har som målsättning att vara fossilfria till år 2025.
Nu äger de 1000 hektar skog runt Ensamheten, Storuman och i närheten av Storumans kommun. De planerar, inventerar och planterar och röjer i den egna skogen och har också hyggesbränt tillsammans med support av Heidi Anderssons släktingar från Ensamheten.

Produktions- och miljömål
Att bedriva ett hållbart och ståndortsanpassat skogsbruk är mycket viktigt för makarna.

– Det gäller att hitta balansen mellan produktions- och miljömålen. Det är viktigt att avverkningen inte blir större än återväxten, säger Heidi Andersson.

Heidi Andersson är en kvinna med många järn i elden. Hon är bland annat hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) fakultet för skogsvetenskap och föreläser runt om i landet. Just nu håller hon även på att bygga ett ekohus i andra änden av kommunen mellan Tärnaby och Hemavan.

– Det har alltid varit en dröm för mig att bygga mitt eget ekohus, säger hon. Det här projektet påbörjade Björns föräldrar för drygt 35 år sedan, så jag brukar säga att det är ett typ av secondhandprojekt som skrek att det ville bli färdigt.

Vedeldad spis
Hon förklarar att hon trivs bra med att bo i radhuset i Storuman tillsammans med Björn Ferry och sonen Dante sju år och att de mest troligt kommer på kvar i det huset så länge som Dante går grundskolan och bor hemma.

– Det innebär att jag har gott om tid att förbereda Björn på en flytt till ekohuset.

I ekohuset finns en vedeldad spis. Den kommer att vara husets hjärta och där ska de elda med ved från den egna skogen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062