23948sdkhjf

Framtidens skogsägande och maskinnyheter på Skogselmia

| Av Lena Andersson | Tipsa redaktionen
Temat för Nordens största skogsmässa, Skogselmia, var framtidens skogsägande. Mässan avslutades den 8 juni. Totalt kom 20 438 besökare och över 300 utställare från 21 länder.

Många utställarbokningar
– I år har vi verkligen satsat på att leverera en mässa med hög kvalitet. Vi har lyssnat på tidigare års utställare och besökare och försökt dra erfarenheter av det. Under hela mässan har jag mötts av positiv feedback kring hela arrangemanget. Vi är jättenöjda med dagarna och det som glädjer mig mycket är att vi redan har fått in många utställarbokningar till Elmia Wood 2021, säger Mattias Pontén, mässansvarig för Skogselmia och Elmia Wood.

Alla utställarna som Skog Supply talade med sa att mässan var en viktig mötesplats för dem och flera av besökarna berättade att de var mycket intresserade av maskinnyheterna som mässan bjöd på. I år var det åtskilliga.

Demonstrationer och mässor
Malte Frisk, vd på Logosol, fanns på plats för att demonstrera hur deras hyvlar och sågverk fungerar och träffa besökare. Han berättade att Logosol brukar vara med på Skogselmiamässan och att demonstrationer och mässor är viktiga för dem.

– I år firar vi 30-årsjubileum på Skogselmia. Det känns fantastiskt roligt, sa han.

– Så länge jag varit med på Elmias skogsmässor, har vi aldrig sålt så mycket som på årets Skogselmia. I stort sett alla som passerade vår monter har varit en potentiell kund, sa Rickard Ellander Svensson, vd för Skogma

Ain Piller och Tanel Vaasma från Systemseparation har haft en utställarplats på Skogselmia sedan 2011 och sa att mässan är en bra möjlighet för att nätverka och skapa nya kontakter.

– Ska vi hålla på med det här så måste vi vara med på Skogselmia. Vi har mött rätt målgrupp och ett stort intresse på årets mässa, sa Johannes Nilsson, vd för maskintillverkaren Vimek, som visade upp den nya kombimaskinen, 404 DUO, som även hade sin världspremiär under mässan.

Annan värdspremiär
En annan värdspremiär stod Kranman för: En skördare som finns i två utföranden, 520S och 620S. Kranman sticker ut hakan genom att kalla den världens första skördare avsedd för självverksamma skogsägare.

Åke Johansson grundade Kranman och äger och driver Woodtiger. Han berättade att Skogselmia är en perfekt mässa för dessa företag, eftersom de vänder sig till många skogsägare som vill köra hemma i sin egen skog.

Malwa visade en maskin specialutrustad för upparbetning av barkborreträd. Det var en skotare med en processor i lastutrymmet och en kran med gripsåg. Efter skotaren var en vagn kopplad för transport av det upparbetade virket.

Magnus Wallin, grundare av Malwa, berättade att Malwa varit med 10 år på mässan och att årets mässa gått speciellt bra, eftersom många skogsägare drabbats av granbarkborrar i år. Det var något som han samtidigt beklagade, för han tycker synd om skogsägare som drabbas av granbarkborrar.

Iggesund Forest var ett av alla företag som var på plats. Bo Bergholm, exportchef och Johan Hjelm, säljchef tog sig tid att prata med Skog Supply.

Läs också: Visade skogsmaskin för barkborreträd

– Mässan ger oss en perfekt exponering. Vi är alltid med här, sa de.

– Fantastiskt, sa Annica Sjövall, marknadskoordinator för Lantmännen Maskin om mässan.

Fick guld
– Den mest positiva överraskningen på årets mässa var att besökarna kom från så många länder. Vi fick kontakter så långt bort som Laos och Japan, Torbjörn Sjödin, Tracy of Sweden.

Tracy of Sweden var ett av de företag som fick guld i Skogselmia Innovation Award. Jan Erik Rendahl, ordförande för Tracy of Sweden, berättade för Skog Supply att han var nöjd med att få priset.

– Men själva vinnaren är jorden i sig själv som fått ett nytt verktyg att hantera grovhuggningen, sa han.

Företaget Markusson Professional Grinders fick silver för sin automatiska kedjeslipmaskin Sensomatic. Vd för Markusson, Oscar Löwenhielm, berättade för Skog Supply att han var mycket glad över priset och att det var ett viktigt erkännande.

Alltid med

Innan Skog Supply lämnade mässområdet på Skogselmia pratade vi ett slag med Tomas Hessel på Tolé Verktyg.

Läs också: Markusson Professional Grinders inleder nytt samarbete med italiensk teknikjätte

Företaget, som producerar verktyg för träbearbetning, startades av Tomas Hessels pappa 1943 och brukar alltid vara med på Skogselmia.

– Detta är den bästa mässan att ställa ut på, sa Tomas Hessel.


FAKTA
Vinnarna Skogselmia Innovation Award 2019

GULD
Optea – Forest Falcon
Motivering:
I dagsläget har skogsmaskinerna så hög och uthållig produktionsförmåga att förarnas prestation och uthållighet blir avgörande för produktiviteten. Forest Falcon kan innebära en betydande arbetsmiljöförbättring, bidra till en förbättrad interaktion mellan människa och maskin och inspirera för framtida delautomatisering. Produkten kan enkelt installeras eller eftermonteras i valfri maskin. HUD är principiellt ny teknik för branschen som kan ha stor betydelse och belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Tracy of Sweden –Tracy Man
Motivering:
En metod för trädigenkänning med bildtagning av det avverkade trädets och stubbens snittyta med hjälp av mobilkamera. Genom algoritmer kan sekundsnabb matchning göras. Tekniken möjliggör ursprungsmärkning och spårbarhet av varje trädindivid vid manuell avverkning, från stubben till slutkund. Belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Arevo - argrow doserare
Motivering:
argrow granulat är en patenterad naturlig växtnäring som effektivt tas upp av plantan och kraftigt kan öka tillväxten av rötter och mykorrhiza. För att applicera argrow utvecklades Doseraren, en tillsats till Pottiputki Planteringsrör. Doseraren levererar rätt mängd gödsel till plantorna och drivs av stångens rörelse då käftarna på planteringsverktyget öppnas. Snabbare och säkrare plantetablering är av mycket stor vikt för skogsbruket. Doseraren belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Katam Technologies – Katam Forest
Motivering:
En app till mobiltelefonen för att mäta skog. Mätningar som utförs är objektiva och spårbara. Som komplettering till Katam Forest finns Katam Treetop-detection som gör att alla träd kan detekteras med position och höjd utifrån ett drönarfoto. Genom att korrelera denna data med markmätningar med Katam Forest så kan alla träd i ett bestånd eller på en fastighet uppskattas med såväl trädslag, diameter, trädhöjd och volym. Teknik som möjliggör precisionsskogsbruk, belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Markusson Professional Grinders – Sensomatic
Motivering:
Kapningen är ett viktigt moment under avverkning och påverkar både produktivitet, slitage och virkeskavlitet. Vassa och jämnslipade kedjor är mycket betydelsefullt. Sensomatic är den enda automatiska kedjeslipmaskin på marknaden som slipar skärtand, botten samt ryttare med sensorstyrd frammatare. Denna betydande förbättring belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Andreas Stihl Norden MS 500i
Motivering:
MS 500i är världens första och enda motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Det möjliggör förbättring av vikt-/effektförhållande för motorsågar och lättare start. Denna betydande förbättring belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Arboreal – Arboreal Trädhöjd
Motivering:
Den första tillförlitliga höjdmätaren som app till smarttelefon. Arboreal Trädhöjd använder AR-teknik för att mäta avstånd och vinklar för beräkning av trädhöjd. Telefonen har de flesta med sig och då har man möjlighet att mäta trädhöjder vilket belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Fomatec – Combino
Motivering:
Ett hybridband för skogsmaskiner. Ett bitande band som kan kompletteras med bärande plattor, på plats i terrängen. Plattorna krokas fast på ena sidan och fästs sedan med bultar på den andra. De bärande plattorna har även en ny kupad profil som ska ge ökad bärighet. Det är angeläget att skona både marken och arbetsmiljön. Intressant utveckling av maskinband som belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.


Besök gärna våra företagssidor på LinkedIn och Facebook för att se en film från mässan.Håll dig uppdaterad med Skog Supply

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Setra producerar för fullt

Snart är vägen klimatsmart

Ny skog efter branden

Efter två år grönskar tallplantorna igen

Längre älgjakt ett krav

Höga tal för älgbetesskador

Häckar i hyggets högstubbar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Sista stocken sågas i Östavall

Nu tystnar sågen för gott

Arkiv

Charlotte Kalla och SCA vill stärka barn

Många idéer om hur man gör pengar av skog

Billerud Korsnäs har omvärderat sin skog

Nu ska data ge konkurrenskraft

Stort projekt ska ge effektivt utnyttjande

Setra vill växa i Malå

Nytt växthus för skogsplantor

Skogsstyrelsen kollar biotopskyddade områden

Skärper kampen mot granbarkborrar

Södra satsar på Värö

Ökar produktionen och är på väg mot målet 850 000 ton massa per år.

Hon blir ny finanschef på Sveaskog

Skogsindustrin klarar sig bra

Har klarat att hantera skiftande efterfrågan

"Tidig start på skogsbrandsäsongen"

Extremt torra marker har gjort att helikoptrar och plan redan har bekämpat 40 skogsbränder i år.

Karta till hjälp mot barkborrar

Skogsstyrelsen uppmanar till sökning.

Gotländska almar ska inventeras

Almsjuka och granbarkborre ska motverkas med hjälp av SLU-inventering.

Nya jobb är på gång i skogen

Sommar i Skog Supply

Väderstationer ska förebygga skogsbrand

Skogsbolag räddar vattendrag

Ponsse har öppnat

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Svensk skogsfilm vinner silver

Ny ledning för förädling

Vida köper Bergs sågverk

Han blir Sydveds nye vd

Samarbete för vitryggig hackspett

Skogen underskattad igen

Stora Ensos IT-chef prisas

Sveaskog får ny digitalchef

Ny vd på Paper province

Ponsse har en ny säljare

Se alla Företagens egna nyheter

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Holmen Timber Iggesund sågverk förnyar sin såglinje.

Självsugande centrifugalpump för industrier

OREGON® lanserar PowerCut™ 20-Series LGX

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

CERTEX lanserar kättingblock från Elephant

Motordrivna membranpumpar för industrin

CT Log till SCA Bollsta sågverk tar röntgen till nästa nivå

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Kagon lanserar ProLog 3.0

REX mer än bara dimensionshyvling

Smålands Stålgjuteri AB

VINN en Sensomatic automatslip värd 74 650 kr

Motordrivna membranpumpar för industrin

Insikten om vikten av rätt bevattning ökar.

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

151 MP Area Scan camera

Smålands Stålgjuteri AB

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Självsugande centrifugalpump för industrier

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Sänd till en kollega

0.191