23948sdkhjf

Framtidens skogsägande och maskinnyheter på Skogselmia

| Av Lena Andersson | Tipsa redaktionen
Temat för Nordens största skogsmässa, Skogselmia, var framtidens skogsägande. Mässan avslutades den 8 juni. Totalt kom 20 438 besökare och över 300 utställare från 21 länder.

Många utställarbokningar
– I år har vi verkligen satsat på att leverera en mässa med hög kvalitet. Vi har lyssnat på tidigare års utställare och besökare och försökt dra erfarenheter av det. Under hela mässan har jag mötts av positiv feedback kring hela arrangemanget. Vi är jättenöjda med dagarna och det som glädjer mig mycket är att vi redan har fått in många utställarbokningar till Elmia Wood 2021, säger Mattias Pontén, mässansvarig för Skogselmia och Elmia Wood.

Alla utställarna som Skog Supply talade med sa att mässan var en viktig mötesplats för dem och flera av besökarna berättade att de var mycket intresserade av maskinnyheterna som mässan bjöd på. I år var det åtskilliga.

Demonstrationer och mässor
Malte Frisk, vd på Logosol, fanns på plats för att demonstrera hur deras hyvlar och sågverk fungerar och träffa besökare. Han berättade att Logosol brukar vara med på Skogselmiamässan och att demonstrationer och mässor är viktiga för dem.

– I år firar vi 30-årsjubileum på Skogselmia. Det känns fantastiskt roligt, sa han.

– Så länge jag varit med på Elmias skogsmässor, har vi aldrig sålt så mycket som på årets Skogselmia. I stort sett alla som passerade vår monter har varit en potentiell kund, sa Rickard Ellander Svensson, vd för Skogma

Ain Piller och Tanel Vaasma från Systemseparation har haft en utställarplats på Skogselmia sedan 2011 och sa att mässan är en bra möjlighet för att nätverka och skapa nya kontakter.

– Ska vi hålla på med det här så måste vi vara med på Skogselmia. Vi har mött rätt målgrupp och ett stort intresse på årets mässa, sa Johannes Nilsson, vd för maskintillverkaren Vimek, som visade upp den nya kombimaskinen, 404 DUO, som även hade sin världspremiär under mässan.

Annan värdspremiär
En annan värdspremiär stod Kranman för: En skördare som finns i två utföranden, 520S och 620S. Kranman sticker ut hakan genom att kalla den världens första skördare avsedd för självverksamma skogsägare.

Åke Johansson grundade Kranman och äger och driver Woodtiger. Han berättade att Skogselmia är en perfekt mässa för dessa företag, eftersom de vänder sig till många skogsägare som vill köra hemma i sin egen skog.

Malwa visade en maskin specialutrustad för upparbetning av barkborreträd. Det var en skotare med en processor i lastutrymmet och en kran med gripsåg. Efter skotaren var en vagn kopplad för transport av det upparbetade virket.

Magnus Wallin, grundare av Malwa, berättade att Malwa varit med 10 år på mässan och att årets mässa gått speciellt bra, eftersom många skogsägare drabbats av granbarkborrar i år. Det var något som han samtidigt beklagade, för han tycker synd om skogsägare som drabbas av granbarkborrar.

Iggesund Forest var ett av alla företag som var på plats. Bo Bergholm, exportchef och Johan Hjelm, säljchef tog sig tid att prata med Skog Supply.

Läs också: Visade skogsmaskin för barkborreträd

– Mässan ger oss en perfekt exponering. Vi är alltid med här, sa de.

– Fantastiskt, sa Annica Sjövall, marknadskoordinator för Lantmännen Maskin om mässan.

Fick guld
– Den mest positiva överraskningen på årets mässa var att besökarna kom från så många länder. Vi fick kontakter så långt bort som Laos och Japan, Torbjörn Sjödin, Tracy of Sweden.

Tracy of Sweden var ett av de företag som fick guld i Skogselmia Innovation Award. Jan Erik Rendahl, ordförande för Tracy of Sweden, berättade för Skog Supply att han var nöjd med att få priset.

– Men själva vinnaren är jorden i sig själv som fått ett nytt verktyg att hantera grovhuggningen, sa han.

Företaget Markusson Professional Grinders fick silver för sin automatiska kedjeslipmaskin Sensomatic. Vd för Markusson, Oscar Löwenhielm, berättade för Skog Supply att han var mycket glad över priset och att det var ett viktigt erkännande.

Alltid med

Innan Skog Supply lämnade mässområdet på Skogselmia pratade vi ett slag med Tomas Hessel på Tolé Verktyg.

Läs också: Nytt från Kranman

Företaget, som producerar verktyg för träbearbetning, startades av Tomas Hessels pappa 1943 och brukar alltid vara med på Skogselmia.

– Detta är den bästa mässan att ställa ut på, sa Tomas Hessel.


FAKTA
Vinnarna Skogselmia Innovation Award 2019

GULD
Optea – Forest Falcon
Motivering:
I dagsläget har skogsmaskinerna så hög och uthållig produktionsförmåga att förarnas prestation och uthållighet blir avgörande för produktiviteten. Forest Falcon kan innebära en betydande arbetsmiljöförbättring, bidra till en förbättrad interaktion mellan människa och maskin och inspirera för framtida delautomatisering. Produkten kan enkelt installeras eller eftermonteras i valfri maskin. HUD är principiellt ny teknik för branschen som kan ha stor betydelse och belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Tracy of Sweden –Tracy Man
Motivering:
En metod för trädigenkänning med bildtagning av det avverkade trädets och stubbens snittyta med hjälp av mobilkamera. Genom algoritmer kan sekundsnabb matchning göras. Tekniken möjliggör ursprungsmärkning och spårbarhet av varje trädindivid vid manuell avverkning, från stubben till slutkund. Belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Arevo - argrow doserare
Motivering:
argrow granulat är en patenterad naturlig växtnäring som effektivt tas upp av plantan och kraftigt kan öka tillväxten av rötter och mykorrhiza. För att applicera argrow utvecklades Doseraren, en tillsats till Pottiputki Planteringsrör. Doseraren levererar rätt mängd gödsel till plantorna och drivs av stångens rörelse då käftarna på planteringsverktyget öppnas. Snabbare och säkrare plantetablering är av mycket stor vikt för skogsbruket. Doseraren belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

GULD
Katam Technologies – Katam Forest
Motivering:
En app till mobiltelefonen för att mäta skog. Mätningar som utförs är objektiva och spårbara. Som komplettering till Katam Forest finns Katam Treetop-detection som gör att alla träd kan detekteras med position och höjd utifrån ett drönarfoto. Genom att korrelera denna data med markmätningar med Katam Forest så kan alla träd i ett bestånd eller på en fastighet uppskattas med såväl trädslag, diameter, trädhöjd och volym. Teknik som möjliggör precisionsskogsbruk, belönas med guld i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Markusson Professional Grinders – Sensomatic
Motivering:
Kapningen är ett viktigt moment under avverkning och påverkar både produktivitet, slitage och virkeskavlitet. Vassa och jämnslipade kedjor är mycket betydelsefullt. Sensomatic är den enda automatiska kedjeslipmaskin på marknaden som slipar skärtand, botten samt ryttare med sensorstyrd frammatare. Denna betydande förbättring belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Andreas Stihl Norden MS 500i
Motivering:
MS 500i är världens första och enda motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Det möjliggör förbättring av vikt-/effektförhållande för motorsågar och lättare start. Denna betydande förbättring belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Arboreal – Arboreal Trädhöjd
Motivering:
Den första tillförlitliga höjdmätaren som app till smarttelefon. Arboreal Trädhöjd använder AR-teknik för att mäta avstånd och vinklar för beräkning av trädhöjd. Telefonen har de flesta med sig och då har man möjlighet att mäta trädhöjder vilket belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.

SILVER
Fomatec – Combino
Motivering:
Ett hybridband för skogsmaskiner. Ett bitande band som kan kompletteras med bärande plattor, på plats i terrängen. Plattorna krokas fast på ena sidan och fästs sedan med bultar på den andra. De bärande plattorna har även en ny kupad profil som ska ge ökad bärighet. Det är angeläget att skona både marken och arbetsmiljön. Intressant utveckling av maskinband som belönas med silver i Skogselmia Innovation Award 2019.


Besök gärna våra företagssidor på LinkedIn och Facebook för att se en film från mässan.Håll dig uppdaterad med Skog Supply
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Exploatering av naturresurser en förutsättning för turism

SCA värvar Charlotte Kalla

Grönt skifte ökar användandet av limträ

Södra Norrland föryngrar sämst

Träteknologiprisets vinnare prisades

Topp 10 för Stora Enso

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Växjö årets trästad!

Belönades vid Stora Trähus

Arkiv

Peabs snickare utbildar nyanlända

Byggmaterial mattas men möbelexport ökar

Många spår mot lönsam furu

IPOS visade sina muskler på Stora Trähus

Klimatsmarta galgar av förnybar pappersråvara

Förväntningarna stora på skogen

Underhållsstopp i Bäckhammar

Internationella unga forskare till Sverige

Norra Skogsägarnas chef blir hedersdoktor

Nu kan skotaren fjärrstyras

Satelliter i kamp mot barkborrar

AI och satellitbilder kan bli nytt vapen i skogen

Gerhard Schickhofer vill se nya träslag i byggandet

MWP-vinnaren arbetar med CLT-recepten

Woody etablerar ny bygghandel

Ny handbok ska underlätta för träbranschen

Sverige tar över värdskapet

Wallenbergpriset 2019 till Schickhofer

Vd för Ponsse Sverige blir även vd för Ponsse i Norge

Träffa årets vinnare av Träteknologipriset

Caspar Reuterswärd

Vallviks bruk får ny bas

Barrskogen kyler inte som förr

19 miljoner kronor fördelas

1

Stort intresse för skogen i skolan

Skadesäsongen för jakthundar börjar

Trämiljardär sponsrar damfotbollsklubb

Stora trähus ökar första halvåret

Sitkagran växer fort i Norge

Furusågningen i Braviken bromsar in

Svensk fluffmassa ges bort

Stora Enso sponsrar VM i skidor

Inget tillstånd till planerad kraftledning

Se alla Företagens egna nyheter

Olofsfors AB:s - Pressmeddelande

Motordrivna membranpumpar för industrin

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Integral smart för sjukhussängar

Anmäl dig till CERTEX nyhetsbrev

Självsugande centrifugalpump för industrier

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september 2019

Motordrivna membranpumpar för industrin

Sista chansen - Trädagars – hos Ejderstedts i Tenhult 03-05 september 2019

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september 2019

Trädagars – hos Ejderstedts i Tenhult 03-05 september 2019

Trädagars – hos Ejderstedts i Tenhult 03-05 september 2019

Prinz Twin-L paketkapsåg till Norge

En smart laseravståndssensor med hög precision

Etikettsensor UGUTI med IO-Link

Maskindemonstration av nya REX SPEEDMASTER

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Flexible positioning drives and actuators

Rekord för timmerbevattning

Ny försäljningsingenjör hos L.O.A.B.

Självsugande centrifugalpump för industrier

Motordrivna membranpumpar för industrin

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Sänd till en kollega

0.203