23948sdkhjf

Förnyat skogsbruk kan stoppa barkborre

Internationellt forskningssamarbete kring bekämpningsmetoder

Den vanligaste bekämpningsmetoden för att stoppa barkborren är att avverka och föra bort de angripna träden ur skogen. Men innan man upptäckt angreppen och hunnit få ut träden är det ofta för sent.

Vid det laget är den nya generationen redan färdig och börjar lämna trädet och det innebär att de allra flesta barkborredödade träd avverkas för sent, säger insektsexperten Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen i en intervju för Sveriges Radio.

I programmet berättar man också om ett samarbete mellan biologen Martin Andersson på Lunds universitet och forskare på Nya Zeeland kring en metod för att upptäcka angreppen i ett tidigare skede med hjälp av receptorer som känner av barkborrarnas doftämnen.

Tanken är att ha en bärbar sensor så att man kan upptäcka redan låga koncentrationer av barkborreferomoner i skogen. Så att man kan sätta in åtgärder innan man har ett stort utbrott, säger Martin Andersson till Sveriges Radio.

Men Gunnar Isacsson menar att en viktig nyckel för att på sikt minska risken för angrepp är att odla skog på ett mer variationsrikt sätt än vi gör idag.

Den absolut viktigaste faktorn för södra Sverige är att minska den totala grandominansen vi har idag. I en mer variationsrik skog med olika trädslag och åldrar i samma bestånd måste barkborrarna leta mera. Då minskar de totala angreppsmöjligheterna för barkborrarna, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141