23948sdkhjf

Centern vill ge skogsägaren rätt att avgöra avverkning

Menar att skogsägaren har bäst kunskap att ta beslut

Centern vill slopa kravet på en viss omloppstid före slutavverkning. Förslaget ingår i partiets reformpaket för landsbygden. Centerns talesperson Peter Helander säger i en kommentar till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

Peter Helander vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott är av en annan mening och hävdar att Sverige ”behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna”.

De två politiska partierna har svårt att enas, och har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig också i Dagens nyheters artikel.

Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971, säger Lina Burnelius, och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141