23948sdkhjf

Maskindata vinner över fingertoppskänsla

Finländska maskinentreprenörer i täten

Även småföretagare har nytta av maskindata från analysprogram som ständigt utvecklas, enligt Fobia.

De finländska skogsmaskinentreprenörerna ligger i framkant när det gäller att utnyttja maskindata, säger Seppo Kontteli, produktchef på Komatsu Forest Oy.

– I övriga världen är maskinerna fortfarande i huvudsak verktyg. I Finland och Sverige ligger vi klart före när det gäller att utnyttja maskindata systematiskt. Den övriga världen implementerar vanligen nya funktioner efter oss, säger han.

Ändå skulle mer kunna göras.

Enligt en undersökning som Työtehoseura har gjort på uppdrag av Naturresursinstitutets projekt Fobia anser alltjämt ungefär 30 procent av de finländska skogsmaskinentreprenörerna att de inte har någon nytta alls av maskindata.

Seppo Kontteli tror att en orsak är att företagen är små.

– Det är ganska vanligt med en maskinkedja där företagaren själv jobbar med en annan maskin. Företagarna tror sannolikt att de med fingertoppskänsla vet tillräckligt mycket om hur effektivt deras arbete är.

En modern skogsmaskin samlar kontinuerligt in data om bland annat förhållandena, tidsåtgången, virkesvolymen och maskinens skick vid avverkningen. För att få tillgång till dessa data ska företagaren ta i bruk ett program som det går att hantera stora mängder data med, skriver Fobia.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078