23948sdkhjf

Ökning av barkborreskador upphör

Förutsatt ”normalt” väder

– Om vi inte får någon stor stormfällning i vinter och om det blir en ”normalsommar” nästa år, då är det min bedömning att granbarkborreskadorna inte kommer att fortsätta att öka under 2020, säger Martin Schroeder, professor i skogsentomologi vid SLU i Uppsala.

Martin Schroeder forskar bland annat på vilka faktorer som orsakar att det blir utbrott av granbarkborre.

Just nu håller han på att sammanställa resultatet av en undersökning om hur extremt varma och torra somrar påverkar granbarkborrens förökning och angrepp på skogen.

– Den varma och torra sommaren 2018 ledde till att det krävdes färre granbarkborrar än normalt för att döda granar, vilket berodde på att trädens försvarsförmåga då var nedsatt av torkan.

– Den låga angreppstätheten under 2018 resulterade i en hög förökningsframgång eftersom konkurrensen om födan mellan larverna blev lägre. Det preliminära resultatet pekar också på att förökningen i år har varit sämre än förra året, berättar han.

Hur ser prognosen ut för nästa år?

Martin Schroeder förklarar att det inte går att göra några säkra prognoser för hur stora skadorna orsakade av granbarkborre kommer att bli framåt. Det handlar snarare om scenarier. Det beror dels på att vädret är avgörande för vad som händer och dels på att skogens vitalitet, eller motståndskraft, inte går att uppskatta på ett bra sätt. Skadeutvecklingen kan dessutom komma att variera över landet beroende på lokala förhållanden. skriver Södra i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.206