23948sdkhjf

8000-årig tall funnen i torvmosse

Kan ge klimatkunskap

En 8000 år gammal tall har funnits i en torvmosse precis utanför Östersund, Jämtland.

Det välbehållna gamla trädet har en historia att berätta och kan ge kunskap om hur klimatet utvecklats genom årtusenden.

Geologiforskaren Johannes Edvardsson vid Lunds universitet fick tips från Jämtkrafts personal som hittade stockarna när de skördade torv på Ope-Brynjeflon.

— Varje sommar när vi skördar torv dyker det upp gamla trädrester. Vi har ofta funderat över hur gamla de är och blev såklart glada när vi hörde om att det fanns en forskare som studerade just detta, säger Jonas Vestun, bränslechef Jämtkraft.

Genom att studera trädens tillväxt kan forskarna förstå hur klimatet har förändrats bakåt i tiden.

— Vi kan se trender i klimatet. Till exempel hur ofta det brunnit i skogen, om klimatet har gått från kallare till varmare, från torrt till blött eller tvärtom, säger forskaren Johannes Edvardsson, vid Geologiska institutionen, Lunds Universitet.

En fråga Johannes Edvardsson söker svar på är orsaken till dagens skogsutbredning på myrar och mossar på flera håll i Skandinavien och Baltikum. Om det kan bero på människans utdikning av sådana områden eller om det är naturlig process som pågått i perioder bakåt i tiden?

— När skogar breder ut sig och börjar växa på mossar och myrar ökar utsläppet av växthusgaser. Träden torkar ur den fuktiga marken viket gör att mosstillväxten avtar, mindre kol binds i marken och koldioxidutsläppen från torvmossen ökar, säger Johannes Edvardsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062