23948sdkhjf

Krav på tre procent

Oansvarigt, menar Gröna arbetsgivare

Gröna arbetsgivare utbytte före jul avtalsyrkanden med sin motpart GS-facket för Skogsavtalet och Virkesmätningsavtalet. Det samma gäller tjänstemannaavtalen för branscherna med Unionen, Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.

Läs också: Maskinkörkortet i ny version

Kraven från facken innefattar en löneökning på tre procent och en ytterligare låglönesatsning, samt krav på förändringar inom arbetsmiljö, jämställdhet och pensionsvillkor. Totalt innebär det kostnadsökningar som arbetsgivarna menar är orimliga i dagens läge.

En tuff fråga anser bedömare att arbetstiden blir. Enkelt uttryckt vill arbetsgivarna öka flexibiliteten, medan det viktiga för facken är att stärka kraven på hur långt i förväg arbetstiden ska fastställas.

Mot bakgrund av att den svenska ekonomin mattas av har parterna inom industrin ett ansvar för att hitta en konkurrenskraftig kostnadsram för de kommande avtalsförhandlingarna. 115 parter ska träffa närmare 500 centrala avtal som omfattar nästan 3 miljoner löntagare, då är det viktigt med ansvarsfulla parter som kan sätta ett märke som bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft, som möjliggör för flera att få jobb och som tillgodoser företagens behov av medarbetare, säger Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad. Som kraven ser ut från GS-facket skulle det bli kostsamt för företagen som redan nu är hårt pressade. Medlemsföretagen spelar ofta en viktig roll för arbetstillfällen på orterna där de verkar. Blir kostnaderna i avtalet för stora finns risken att de här företagen inte kan fortsätta sina verksamheter, vilket skulle ha stora konsekvenser i redan utsatta geografiska områden, menar Lena-Liisa Tengblad.

För skogsföretagen inom Gröna arbetsgivare är det viktigt att deras unika förutsättningar återspeglas i kollektivavtalen. Gröna yrkar därför på mer verksamhetsanpassade arbetstidsregler och verksamhetsnära lönesättning, säger Maria Möller, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Avtalen ska vara klara den sista mars 2020.

Läs mer om: GS
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093