23948sdkhjf

PEFC-certifierad tänker till före

47 000 skogsägare

Drygt 47 000 av landets skogsägare och över 3 300 skogsentreprenörer är idag PEFC-certifierade.

Det betyder att de har förbundit sig att sköta sin skog och verksamhet enligt PEFC:s krav. Robert Karlsson är en av dessa skogsägare. Han är också nybliven PEFC-certifierad entreprenör.

- Som PEFC-certifierad entreprenör får man tänka till om man ska låna redskap till traktorn av grannen.

Planering och avverkning sköter hans skogsägarförening Mellanskog, berättar Robert. Men övrig skogsvård gör han själv i den egna skogen, som alltså är PEFC-certifierad. Och utöver det egna skogsbruket driver Robert entreprenadverksamhet, R & M Entreprenad, med varierande uppdrag. Det handlar inte bara om utkörning av virke utan också om uppdrag som trädfällning på tomter, betesputsning, snöröjning och röjningsjobb åt Trafikverket. Nu har han precis certifierat också den verksamheten via en av de paraplyorganisationer som certifierar entreprenörer enligt PEFC, berättar Robert.

Några speciella utmaningar med entreprenörscertifieringen?

- Det bökigaste med det är egentligen att få till det praktiska kring kraven på miljögodkända oljor, berättar Robert Karlsson.

Ett av de krav som PEFC ställer på certifierade entreprenörer är att de ska använda miljögodkända hydrauloljor och sågkedjeoljor. Robert förklarar att det är annorlunda när man som han kör med jordbrukstraktor med redskap efter, som har sina egna hydraulsystem. Jämfört med till exempel skotare som är ett slutet system. Det gäller att alla redskap har godkända oljor i slangarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078