23948sdkhjf

Tetra Pak först med Svanenmärkt

Nu har Tetra Paks första förpackning för dryck klarat Svanens krav baserad  på helt på förnybara råvaror.

Om alla nordiska konsumenter skulle välja den här Svanenmärkta kartongförpackningen, så skulle det minska utsläppen av växthusgaser motsvarande 25 000 resor till Kanarieöarna tur och retur.

Kartong produceras av den förnybara råvaran trä, men för att kartongen ska klara av vätska så behövs det plastlaminat.

För att klara Svanens krav på förnybar råvara så har Tetra Pak använt plastlaminat och kork, som görs av bioetanol från sockerrör.

Så kalld Tetra Rex Plant-based får i snitt 31 procent  lägre klimatpåverkan jämfört med dryckeskartong som tillverkas med fossilbaserad plast.

– Detta är ett viktigt steg som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanenmärkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar som vi erbjuder våra kunder är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart, säger Erik Lindroth, Sustainability Director, Tetra Pak.

– Det är bråttom om vi ska klara av klimatutmaningen och vi behöver vara många som arbetar tillsammans för att göra klimatsmarta val enklare, säger Ulf Eriksson, rådgivare för förpackningar på Miljömärkning Sverige.

Svanenmärkt förpackning för flytande livsmedel:

Förpackningen består av minst 90 procent förnybara material (dryckeskartong) eller minst 80 procent återvunna material (glas, aluminium) eller minst 80 procent återvunna/förnybara (plast) lever upp till höga krav på kemikalier.
kan enklare materialåtervinnas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078