23948sdkhjf

På spåret mot framtidens träanvändning

Gunnar Wetterberg ser både träden och skogen

Historieprofessorn och På Spåret-vinnaren Gunnar Wetterberg var avslutningstalare vid Trästad Sveriges möte på Grand i veckan, där han beskrev trädens och träanvändandets historia i Norden. Den finns även beskriven i hans bok ”Träd”.

Läs också: Peter Karlsson ser ljus framtid

– Det var trä, inte sten, som våra förfäder byggde med och använde i sin vardag, påpekade professorn.

Människan kom till Norden före träden. Då jagade man längst isranden, och så småningom i de skogar som började växa av hitblåsta frön av tal, björk och så småningom gran.

– Men från början var skogen bara en arbetsplats för jägarna, noterade Gunnar Wetterberg. Det var först när vi blev bofasta och jordbrukare som vi fick ett närmare förhållande till träden som resurs.

Sedan dess har skogen, träden och trämaterial varit en del av det mesta som Nordens människor hållit på med, menade Gunnar Wetterberg, som livfullt beskrev hur han byggt ”världens vackraste trähus” i södra Småland. Tack vare gamla hantverkare och ett gammalt sågverk i närheten kunde han förse huset med vackra trädetaljer som dagens träindustri och byggare inte längre kan använda.

– Kompetens om trä är viktig att bevara och sprida, konstaterade Lundaprofessorn, som även är skogsägare och fick idén till boken stående i sin egen skog.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08