23948sdkhjf

SCA effektiviserar genom AI

Startup-företaget Calejo Industrial Intelligence visar i flera projekt, med bland annat SCA, att deras optimeringsverktyg gör stor skillnad.

Just nu genomförs det första projektet inom skogsindustrin med tillämpad AI hos SCA i Obbola.

Effektivisering av industrins alla processer är ett ständigt pågående arbete. Med artificiell intelligens går det nu att ytterligare effektivisera processerna och göra dem miljösmarta.

Startup-företaget Calejo Industrial Intelligence har i flera projekt, med bland annat SCA, kunnat visa att deras unika optimeringsverktyg verkligen gör stor skillnad.

Att använda sig av matematiska formler för att beskriva samband är inget nytt. Men när beräkningarna blir alltför komplexa och gamla traditionella metoder, som lean och automation, inte räcker till, måste företagen börja använda sig av artificiella intelligens.

Hittills har de praktiska och framgångsrika tillämpningarna av AI inom den traditionella processindustrin varit få. Men tack vare Calejos unika lösning, som kombinerar vanliga matematiska beräkningar och AI, har man fått ett genombrott.

– För att kunna nå fram till en bra lösning och ställa rätt frågor måste du först känna dina processer. Med vår lösning får du den kunskapen. Vi bygger initialt en digital tvilling, en kopia av hur processen fungerar i en digital värld. Genom att kombinera matematiska formler med AI kan vi hantera väldigt komplexa processer och helheter med mycket data väldigt snabbt, säger Johannes Holmberg, vd för Calejo Industrial Intelligence.

Tack vare optimering och miljöförbättring av sina processer kan skogsindustrin tjäna pengar genom en effektivare drift och bättre kvalitet, mindre energiförbrukning, resurssparande genom att använda mindre mängd råvara eller minskat användande av skadliga kemikalier.

SCA i Obbola försöker genom AI skapa förutsättningar att se hur behovet av vattenånga ser ut genom hela processen. Idag får man ta hjälp av barkeldning för att få mer vattenånga och när inte det räcker skjuter man till olja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078