23948sdkhjf

Prisrekord på skogsmark i Sverige

När LRF Konsult summerar 2019 visar statistiken att priset på skogsmark stigit till ytterligare rekordnivå, återigen starkt drivet av södra Sverige.

Statistiken visar att genomsnittspriset för skogsmark i Sverige ökat till 449 kr/m³sk (skogskubikmeter). Det motsvarar en uppgång med 1,4 procent jämfört med 2018.

- Det innebär att vi uppmätt det högsta genomsnittspriset sedan vi började sammanställa statistik 1995. Prisuppgången är starkt driven av södra Sveriges uppgång trots lägre virkespriser, kraftiga barkborreangrepp och rapporter om sämre konjunkturutsikter, säger Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult.

Läs också: Ny vd för LRF Konsult

Enligt LRF konsult har de senaste årens stora prisuppgång i södra Sverige gjort att skillnaden mellan priset för skogsmark i södra respektive norra Sverige aldrig varit så stor. Beräknat på genomsnittspriser får den som har 3 Mkr att investera hela 104 hektar skog i norra Sverige medan den som köper skog i södra Sverige får 27 hektar skogsmark.

Läs också: Skogsägarna är optimistiska 

I stora delar av mellersta Sverige är prisbilden i det närmaste densamma jämfört med 2018. Däremot har priset sjunkit hela 7,6 procent i Dalarna och Gävleborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078