23948sdkhjf

Stort intresse för Södras världsunika lösning för textil återvinning

I slutet av oktober presenterade Södra sin världsunika lösning för textil återvinning – OnceMore™ .

Syftet med nyheten var att hitta företag med starka ambitioner kring hållbarhet, som vill samarbeta med Södra och leverera textilier.

– Vi har fått svar från över hundra företag från hela världen, både de som kan leverera vita textilier såsom, hotell och sjukhus, och olika modeföretag som vill leverera kläder. Vi kan tyvärr inte ta emot färgade textilier i dagsläget, men vi arbetar vidare med avfärgning för att i framtiden även kunna ta emot färgade kläder, säger Helena Claesson, projektledare Södra.

Intresset är även enormt från media, både svensk och internationell. Det är både fackpress och allmän press som hör av sig. En av de mer prestigefulla tidningarna som har skrivit om OnceMore™ är Vogue.

– Intresset visar på vilket behov det finns av att återvinna textiler. För oss är det extra stimulerande att få arbeta med något som faktiskt berör alla. Förhoppningsvis kommer du i framtiden kunna lägga dina kläder i ett sorteringskärl på din återvinningsstation, där de tas om hand och sedan blir nya textilier. Det är fantastiskt att vara med och bidra till den utvecklingen, säger Helena Claesson.

Även forskare och andra organisationer har hört av sig för att diskutera samarbeten och inleda projekt kring återvunnen textil.

OnceMore™-massa produceras vid Södras massabruk i Mörrum.

– Fram till årsskiftet producerade vi 400 ton OnceMore™- massa och till det använde vi 20 ton återvunnen textil. Det är en stor efterfrågan och hela volymen är såld. Den första leveransen gick till en av våra kunder strax efter årsskiftet, säger Helena Claesson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14