23948sdkhjf

Kan bli kallt om vintern

Carolin Lundgren bor i Järvsö och kör växelvis en skördare Ponsse Ergo och en skotare John Deere 1510E i Bollnäsområdet åt ett företag.

Tidigare arbetade hon med hästar, men det tröttnade hon på och utbildade sig istället på en eftergymnasial skogsbrukstekniska utbildning i Ljusdal.

Hon trivs med sitt jobb som skogsmaskinförare och har gjort det från första början. Carolin berättar att det är ett fritt jobb, där hon själv kan styra över sin dag och oftast påbörja arbetsdagen när hon själv vill.

Att vara ute i naturen och se vilda djur och samtidigt kunna prata i telefon och lyssna på radion när hon kör skogsmaskin tycker hon är bland det bästa med jobbet.

Några av nackdelarna med yrket är att det kan bli kallt om vintern, berättar Carolin och förklarar att om maskinen går sönder så måste hon lämna hytten och gå ut och skruva.

- Men i hytten är det varm och skönt. Det finns en dieselvärmare som värmer upp hytten redan innan jag sätter mig i den, säger hon.

Carolin berättar att denna vinter har varit speciell eftersom den varit så mild och att det därför blivit en del körskador.

Ponsse Ergo använder hon till både slutavverkning och gallring.

– Kranen sitter rakt fram och den är lätt manövrerad med bra sikt, spakarna är ställbara och passar till mindre händer så de är också bra säger Carolin Lundgren och tillägger att den även är rymlig i hytten.

Skotaren John Deere 1510E upplever hon däremot som något mer trång i hytten, men att det är bra med nivellerande snurrhytt som gör det enklare att se och följa med kranen.

Artikeln är en del av vårt tema om Min maskin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109