23948sdkhjf

Svenska Skogsplantor invigt tre stora framtidssatsningar

Nyligen invigdes tre viktiga framtidssatsningar vid Stakhedens plantskola i Nyhammar, utanför Ludvika. Under senaste året har Svenska Skogsplantor, som ingår i statliga Sveaskog, investerat mer än 20 miljoner kronor i att utveckla och effektivisera plantskolan.

– Det har varit ett händelserikt 2019 med stora investeringar och vår plan är att fortsätta utveckla plantskolan eftersom efterfrågan på våra produkter fortsätter att öka, säger Anders Nilsson, tf affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor som äger plantskolan.

Först byggdes ett helt nytt växthus, vilket genererat en produktionsökning från 24 till 27 miljoner plantor per år.

Under hösten installerades ett nytt uppvärmningssystem med biobränsle och den fossila eldningsoljan fasades ut. Det nya uppvärmningssystemet reducerar de fossila koldioxidutsläppen med 93 procent, motsvarande 548 ton per år.

Den tredje investeringen består av en ny maskinlinje som uppförts för att behandla plantorna med Conniflex. Conniflex är Sveaskogs egenutvecklade behandlingsmetod mot snytbaggeangrepp som är helt fri från kemiska bekämpningsmedel.

Läs också: Mindre kemikalier i plantskolorna

Maskinlinjen blir företagets fjärde och ger kapacitet att behandla plantskolans hela odlingsvolym. Den nya linjen innebär att plantor nu kan behandlas i större skala för norra Sverige, den finska och den norska marknaden.

Vid invigningen medverkade bland annat HåGe Persson, vice ordförande i Ludvika kommunstyrelse.

Läs också: Svenska Skogsplantor investerar i biobränsle

– Jag är glad för utvecklingen av plantskolan och inte minst det hållbarhetsfokus som företaget visar, säger HåGe Persson.

– Personalen på plantskolan har arbetat intensivt under hela året och tack vare det har vi nu möjlighet att leverera en mycket efterfrågad produkt. Till hösten 2020 planerar vi dessutom att installera en ny packmaskin, vilket kommer att öka effektiviteten ytterligare, säger Anders Nilsson, tf affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.214