23948sdkhjf

Sveaskog ansöker om skyddsavskjutning

Sveaskog har ansökt om tillstånd hos Länsstyrelsen i Västerbotten om skyddsavskjutning på 50 älgar inom Lycksele kommun. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakgrunden är omfattande och återkommande betesskador av älg inom vinterkoncentrationsområden.

Sveaskog, tillsammans med branschföretagen SCA och Holmen, anser att nuvarande viltförvaltningssystem inte klarar av att hantera vandringsälg och dessa koncentrationsområden, då jakttiden på älg kan vara slut innan älgarna vandrar till vinterbetesområden. Erfarenheter visar tydligt att den begränsade jakttiden, och ett lågt jakttryck i slutet av jaktsäsongen, inte lyckas hålla betesskadorna på en acceptabel nivå, menar Sveaskog.

– Skyddsavskjutning är den sista åtgärden för att kunna komma till rätta med de omfattande betesskadorna kopplade till vandringsälg. Som det ser ut nu så planterar vi nya plantor som sedan älgarna äter upp vintertid. Detta leder till att många av våra ungskogar aldrig tillåts växa upp och kunna bidra till den gröna omställningen. Detta är också ett stort ekonomiskt problem för många skogsägare och för hela det svenska samhället som är beroende av råvara samt intäkter från skogsbruket, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094