23948sdkhjf

Utökat bekämpningsområde för granbarkborre

Skogsstyrelsen utökar bekämpningsområdet av granbarkborre i de södra och mellersta delarna av landet. Det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april. Ytterligare fyra län omfattas av de skärpta reglerna för hur angripna träd ska hanteras. Detta framgår av ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Stormfällda och skadade träd
I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort för att begränsa spridningen av insekten. En annan regel som gäller i ett bekämpningsområde är att det bara får lämnas kvar skog som skadats i storm eller av snöbrott motsvarande högst tre skogskubikmeter inom ett hektar. Stormfällda och skadade träd är attraktiva för granbarkborren att föröka sig i.

Beslutet om utökningen gäller Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län, västra och norra delarna av Örebro län samt de två kommunerna Essunga och Grästorp i Västra Götalands län. Utökningen innebär att det bildas ett sammanhängande bekämpningsområde för granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand.

Län och kommuner som berörs
Det nya bekämpningsområdet omfattar: Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Värmlands, Örebro och Västmanlands län,
Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,
Västra Götalands län: Essunga, Grästorps, Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner.

Samtidigt tas bekämpningsområdet bort som omfattat delar av Gävleborg, Jämtland och Västernorrland eftersom problemen med granbarkborre inte längre är lika omfattande där.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109