23948sdkhjf

Granbarkborreskadorna kan minska

En färsk rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att granbarkborrens förökning minskade under 2019 jämfört med 2018 .

Det innebär att vi troligen får något mindre skador 2020 än 2019 om vi får en normal sommar, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande med tillägget att skadenivåerna kommer dock fortfarande att vara mycket höga i Götaland och Svealand.

Några säkra prognoser för hur stora granbarkborreskadorna väntas bli i år är svårt att ta fram. Men genom att bland annat undersöka granbarkborrens förökningsframgång kan man få en fingervisning om hur angreppen kommer att utvecklas framåt.

– Om vi får en normal sommar vädermässigt, utan extrem torka, talar det mesta för att skadorna inte kommer att fortsätta öka utan snarare minska i omfattning. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har ovanligt stora populationer granbarkborre i södra och mellersta Sverige och att vi därför kommer att få stora skador även i år, säger Martin Schroeder, professor på SLU och en av deltagarna i samverkansprojektet Stoppa borrarna.

Källa: SLU, Skogsstyrelsen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109