23948sdkhjf

Nya PEFC-standarder

PEFC:s generalförsamling har antagit nya internationella standarder för spårbarhet och användning av PEFC:s varumärke. De reviderade standarderna gäller från den 14:e februari 2020 med en övergångsperiod på 18 månader. De gamla standarderna får tillämpas under övergångsperioden till den 14:e augusti 2021. Därefter måste alla användare uppfylla kraven i de nya standarderna.

Enligt ett pressmeddelande från PEFC innebär Spårbarhetscertifiering (Chain of Custody certification) krav på att varje organisation från råvaran i skogen till handelsvaran ska visa att man har rutiner som korrekt anger hur stor andel av den inköpta varan från föregående led som är certifierad. Företag som även lyfter in icke-certifierad virkesråvara i leveranskedjan måste också kunna visa att sådant virke inte kommer från så kallade kontroversiella källor.

Definitionen av vad som är kontroversiella källor har utvidgats i PEFC:s nya spårbarhetsstandard i syfte att ytterligare minimera risken att virke anskaffas från ohållbart skogsbruk.

Användning av genetiskt modifierade träd, liksom konfliktvirke, är fortsatt inte tillåtet.

Standardernas officiella versioner är på engelska och finns publicerade på Svenska PEFC:s webb via länkarna nedan.

PEFC ST 2002:2020 Chain of Custody of Forest and Tree Based Products - Requirements

PEFC ST 2001:2020 PEFC Trademark Rules - Requirements
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172