23948sdkhjf

60 miljoner till träteknisk satsning

En unik datortomograf, specialiserad på fördjupad träröntgen, levereras inom kort till laboratoriet för träteknik vid Luleå tekniska universitet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utrustningen är en viktig komponent inom CT Wood, ett nystartat strategiskt forskningsprogram inom träteknik, som är inriktad på tillämpad forskning i nära samverkan med träindustrin. Bakom satsningen som ska pågå i tio år, står Svenskt Trä, samt ett antal fristående träindustrier, Kempestiftelserna, Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet.

– Skogs- och träindustrierna är avgörande för att nå de globala hållbarhetsmålen och därför är forskningsprogrammet CT Wood ett starkt bidrag till Sveriges gröna omställning. Att Kempestiftelserna och Skellefteå kommun också ingår i satsningen betyder väldigt mycket för områdets utveckling. Det säkerställer att Luleå tekniska universitet även fortsättningsvis kommer att vara Sveriges och Europas huvudsakliga kompetenscenter inom träteknik, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Källa: Luleå tekniska universitet

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109