23948sdkhjf

”Alla skogsmaskiner har sina för- och nackdelar”

Joakim Karlsson har arbetat som skoterförare i hela sitt liv. I dagsläget kör han en skördare Eco Log 580E.

– Alla skogsmaskiner har sina för- och nackdelar så jag kan inte säga vilket märke som är bäst. För min del blev det Eco Log eftersom jag har så bra service i närheten, säger han.

Att kranen sitter på sidan gör att han tycker den är smidig att köra vid avverkning.

– För fyra år sedan körde jag en John Deere 1270 under tre års tid. Jag tyckte om den också, eftersom den var bekväm att köra, säger Joakim Karlsson.

Han är egen företagare och har en anställd som kör en skotare av märket Eco Log 574E. De arbetar i trakterna kring Ludvika.

Joakim är uppvuxen med skogsmaskiner och han började vara med sin pappa och köra skotare i skogen redan när han var 12 år.

Det bästa med att köra en skotare tycker han är friheten, möjligheten att själv få bestämma över sin arbetsdag.

Att arbeta ensam inne i hytten tycker han inte är något problem. Han får tiden att gå genom att bland annat prata i telefon.

– Det är ett mycket varierande jobb då man står inför nya utmaningar hela tiden, som den här säsongen har det varit att inte orsaka för mycket markskador då det har vart väldigt blött och ingen tjäle.

Hur mycket arbete det finns att göra i skogen beror på årstiderna, berättar Joakim. Under höst och vinter går det för fullt, blir lite lugnare när det går mot tjällossning för att sedan komma igång igen innan sommarsemestern.

Artikeln är en del av vårt tema om Min maskin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.084