23948sdkhjf

Uppdrag: rädda trolltallen

I 65 år har den så kallade trolltallen vid väg 522 i Enhörna varit fridlyst som naturminne. Hur stor del i beslutet som trädets eventuella medicinska krafter har framgår inte, men nu ska själva trädet genomgå en förebyggande kur för ett längre liv.

Vanligtvis finns en skyddszon mellan svenska vägar och närstående träd. Trolltallen vid väg 522 mellan Enhörna och Södertälje är ett undantag.

En trolltall eller ett smörjträd som det också kallas, skapas när två unga trädplantor växer ihop, men på ett sådant sätt att det bildas ett hål mellan stammarna. Enligt gammal folktro hade hålen en medicinsk kraft som kunde bota sjukdomar.

Redan 1955 blev tallen fridlyst av länsstyrelsen som ett naturminne och är även klassat som ett lagskyddat fornminne av Riksantikvarieämbetet.

Det driftområde där tallen står sköts av Svevia och i och med trädets placering i direkt anslutning till vägen ingår det som en del i uppdraget.

Det funkar så. Kulturminnen som finns i vägområdet är Trafikverkets ansvar. När det gäller just trolltallen har en arborist gjort bedömningen att tallens krona behöver säkras för att undvika att den delar på sig, säger Svevias platschef Anders Pettersson.

Själva kronsäkringen kommer att utföras av professionella arborister. Men det måste vara säkert att arbeta på och vid vägar. Så vår insats blir att trygga säkerheten för trafikanter och för de som arbetar med tallen genom att sätta ut tillfälliga trafikanordningar på vägen i samband med arbetet.

Arbetet är planerat till måndag 2 mars.

Vägen kommer att vara delvis öppen under dagen, men under några timmar ha begränsad framkomlighet med sänkt hastighet, säger Anders Pettersson.

Den naturminnesskyddade trolltallen ska genomgå en behandling för att hålla ihop kronan bättre.

2

Hålet mellan trolltallens stammar har enligt gammal folktro en medicinsk kraft som kan bota sjukdomar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078