23948sdkhjf

Färre driftstopp på Södra cell

70 smarta sensorer från ABB har monterats på en massatork vid Södra cell i Mönsterås. Givarna ska hela tiden mäta hur torken fungerar, med syftet att minska risken för oförutsedda stopp.

Varvtal, vibration, manteltemperatur, antal start och stopp, drifttid, effekt samt lagerkondition, kan mätas av ABBs smarta sensorer som nu är placerade på en massatork på Södra cell.

Sensorerna omvandlar traditionella motorer, pumpar och monterade lager till smarta, trådlöst anslutna enheter. De mäter driftskritiska parametrar via utrustningens ytterhölje som sedan analyseras via en säker molntjänst. Resultatet levereras tillbaka i form av information om utrustningens skick och prestanda så att användarna kan identifiera problem och funktion på sitt system och minska riskerna för oförutsedda stopp, skriver Södra cell i ett pressmeddelande.

– Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra cell.

Underhåll kan nu planeras efter aktuella behov snarare än baserat på generella scheman och fabriksrekommendationer. Det förlänger utrustningens livslängd, minskar underhållskostnaderna och minskar eller eliminerar oplanerade driftstopp. Utöver detta får man ny data som kan användas för att identifiera problemkällor och förbättra processen eller tillförlitligheten hos systemet.

Förutom vinsterna med stabilare produktion har även arbetsmiljön förbättrats. Tidigare utfördes konditionsö­vervakning genom mätning av vibrationer med handinstrument men som nu kan övervakas digitalt på distans av Södra cell och ABB. 

– En av fördelarna med smarta sensorer är att motorerna kan mätas utan risk när de till exempel är nära roterande delar eller där det behövs liftar och ställningar för att komma åt manuellt, säger Roland Nordin, servicechef på ABB motion i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093