23948sdkhjf

Kortare stopp med nya maskiner

Stora Enso ökar lönsamheten

Stora Enso i Skene producerar wellpapp-förpackningar och bandar 800 pallar varje dygn.

Lars Persson är Senior Project Leader.

– Sedan vi köpte Moscamaskinerna har vi minskat våra stopptider väldigt mycket. De har varit otroligt tillförlitliga.

Ungefär 100 personer arbetar i produktionen på Stora Enso Packaging Solutions i Skene, knappt 40 kilometer från Borås. ITO PallPack har levererat två bandningsmaskiner till företaget: en Mosca UATRI 2-XT som bandar upp till 35 buntar per minut och pallbandaren High Speed SoniXs KCK 131. Ökad effektivitet Bakgrunden är att Stora Enso hade problem med en gammal bandningsmaskin som strulade.

– Vi ökade vår kapacitet och behövde tillförlitliga och snabba maskiner. Moscamaskinerna har gett en väldigt bra tillförlitlighet med färre produktionsstopp. Det har varit lönsamt att få in de nya maskinerna, säger Lars Persson.

Tidigare var företaget tvunget att banda de största pallarna manuellt, nu sker allt automatiskt.

– Det är ingen människa som rör eller lyfter någonting, allt är helautomatiskt. Det går betydligt snabbare nu och vi har kunnat rationalisera och effektivisera, säger Lars Persson. Smidigt flöde

Han berättar att Stora Enso Packaging får papper på rulle från pappersbruk och sedan tillverkar wellpapp, veckar och limmar ihop till wellpappskivor.

– Vissa kunder vill bara ha wellpapp-ark, då går arken direkt ut till pallbandaren. Vill kunden ha färdiga förpackningar går arken in i konverteringsmaskinerna där de trycks och vi stansar handtagshål och annat och limmar ihop dem till färdiga lådor som de kan packa sina produkter i.

I en av konverteringsmaskinerna är en ny buntmaskin installerad: Mosca UATRI 2-XT som oftast bandar 10 till 25 stycken förpackningar per bunt, beroende på vad kunden vill ha.

Sedan läggs buntarna lager för lager och skickas vidare på transbortbanor till en pallsättare som lägger pall under. Därefter fortsätter pallarna vidare till pallbandaren som bandar antingen med två eller fyra band och eventuellt med skyddsark på kanterna om det behövs. Sedan är pallarna redo för leverans. Maskiner i toppklass Bandningsmaskinen Mosca UATRI 2-XT har en kapacitet upp till 35 buntar/minut.

BSG 2 splicing unit med automatisk bandbyte är en annan användbar finess. Pallbandaren Mosca High Speed SoniXs KCK 131 erbjuder också BSG Splicing unit med automatiskt bandbyte samt automatisk kantbeskärning i topp och botten och är enkel att rengöra, enligt Lars Persson.

Moscamaskinerna bandar 800 pallar varje dygn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172