23948sdkhjf

Landets skogsägare kan få miljoner

Styrelsen för Landhypotek föreslår rejäl utdelning till medlemmarna.

Landshypotek Bank ägs via Landshypotek Ekonomisk Förening av cirka 38 000 medlemmar verksamma inom jord- och skogsbruk. I samband med att föreningen nu presenterar sin årsredovisning för 2019, föreslår styrelsen en utdelning på 141,3 miljoner kronor till medlemmarna.

Landshypotek Bank ägs av stora och små jord- och skogsbruksföretagare över hela Sverige. Med lånet till sin jord- och/eller skogsverksamhet via Landshypotek Bank blir kunden också medlem i den ekonomiska förening som äger banken. Utifrån medlemmens insats i föreningen och det resultat som banken gör får medlemmarna sedan en årlig utdelning.

I ett pressmeddelande framgår att föreningens styrelse mot bakgrund av 2019 års resultat föreslår att 141,3 miljoner kronor ska gå till föreningens medlemmar i form av utdelning, vilket motsvarar 8 procent i utdelning på medlemsinsatsen.

– Att lantbrukssverige klarat av ansträngningarna efter 2018 års torka så bra visar på den enorma kraft som finns bland våra medlemmar och kunderna i banken. Det var också för att hantera den här typen av utmaningar som Landshypotek bildades för mer än 180 år sedan. Behovet märks än i dag. Det om något bekräftar vår tro på Landshypoteks unika roll som landsbygdernas och hela landets bank. Vi går stärkta in i 2020-talet, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

Givet att föreningsstämman beslutar i enlighet med styrelsens förslag har Landshypotek Ekonomisk Förening totalt lämnat drygt 739 miljoner kronor direkt till det svenska jord- och skogsbruket de senaste fem åren. Utdelningen för 2019 klubbas slutgiltigt vid stämman som hålls den 22 april.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078