23948sdkhjf

Helsingborg planterar 8 000 träd

FNs kampanj Trees in cities challenge går ut på att plantera träd i städer. Helsingborg har hakat på och planterar 8 000 träd under året.

Mot slutet av 2020 ska staden ha planterat inte mindre än 8 000 nya träd, och nu utmanas alla invånare att plantera ännu fler träd. Alla kan rapportera sina planterade träd i en särskild webbportal, och målet är att göra Helsingborg till en träd-förebild.

Träd är en fantastisk hjälp i kampen för klimatet. De binder koldioxid och renar luften, och ökar den biologiska mångfalden. FN lanserade Trees in Cities Challenge i samband med det stora klimatmötet i New York hösten 2019.

Några råd om du vill plantera träd:

1) Plantera gärna svenska lövträd, de är värdefulla för biologisk mångfald. Träd och buskar som bär frukt och blommor är också viktiga, till exempel hassel, rönn och körsbär. Fruktträd är både nyttiga och goda. Välj bort invasiva arter som sykomorlönn, gudaträd, robinia och sävenbom.

2) Tänk på avstånd till byggnader och andra träd, det är viktigt att det finns gott om plats för kronutveckling.

3) Gräv en rejäl grop, minst dubbelt så stor och djup som rotklumpen. Använd bra planteringsjord som är naturgödslad.
Håll fritt från gräs den närmsta metern runt trädet så att det slipper konkurrera om näring och vatten. Säkerställ tillgång till vatten om det behövs. Stöd kan vara bra att ha i början, använd juteväv eller begagnad cykelslang som är flexibel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172