23948sdkhjf

LRF: Vi behöver permitterade i skogsbruket

Behovet av arbetskraft framöver kommer att vara stort både inom jordbruket och skogsnäringen.

Nu öppnar Sveriges bönder och det gröna näringslivet armarna för att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer. En första beräkning är att 8 000 personer kan erbjudas arbete.

– Många av företagen i primärproduktionen och resten av livsmedelskedjan har just nu både behovet och möjligheterna att ge folk arbete, om vi får rätt beslut tillräckligt snabbt från regeringen, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.

LRF har i veckan överlämnat flera förslag till Tillväxtverket för att underlätta att permitterad personal, och även utländsk arbetskraft som tidigare arbetat i Sverige men i andra sektorer, ska kunna få jobb inom de gröna näringarna. Behovet av arbetskraft framöver kommer att vara stort både inom jordbruket och skogsnäringen.

Lantbruk, trädgårdsnäring och skogsbruk nu går in i en period där viktiga delar av arbetskraften är säsongsanställd. En snabb beräkning, som i dag gjorts på näringsdepartementets begäran, indikerar att det kan handla om upp till 8 000 arbetstillfällen, under en genomsnittstid på 6 månader, med start inom kort. Det handlar om 5 000 arbetstillfällen inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering. Inte sällan rör det sig om utländsk arbetskraft. Svårigheter för tidigare rekryterad utländsk personal att resa till Sverige riskerar leda till omfattande produktionsminskningar och lägre svensk självförsörjningsgrad av bland annat livsmedel. Svårigheten för utländsk personal att komma till Sverige riskerar även att få konsekvenser i skogsnäringen, som bland annat har behov av personal som kan nyplantera träd.

Samtidigt är situationen just sådan att många friställs i andra sektorer, exempelvis hotell/restaurangbranschen, där det kan finnas intresse för fler att arbeta i de gröna näringarna.

– Lantbruket har behovet och möjligheterna att hjälpa många som nu kastas ut i arbetslöshet. Smidighet och tillfälliga regelförändringar är en nyckel att för att få näringslivets hjul att fortsätta snurra, säger Anna Karin Hatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.265