23948sdkhjf

Skogligt projekt hjälper sjukvården

Anläggning för 3D-printning av biokomposit ställs om

I Coronavirusets fotspår råder brist på skyddsutrustning och vården behöver snabbt fylla på sina förråd. Den värmländska produktionsanläggningen The Wood Region börjar nu 3D-printa delar till ansiktsvisir för att hjälpa till.

Testbädden i Sysslebäck printar nu hållare, så kallade skalmar, till ansiktsvisir som behövs i sjukvården.

 – Vi hörde från Region Värmland och andra att behovet var stort och började fundera på hur klustret skulle kunna bidra, berättar Peter Edberg på Paper Province, som delfinansierar The Wood Region ihop med bland andra Tillväxtverket, Region Värmland och Region Dalarna.

 3D-utskrift kom snabbt på tal och efter en rundringning visade det sig att personalen på The Wood Region var inne på samma idé.

– Bara några dagar senare var produktionen igång och nu printar vi delar på två av våra skrivare. På en vecka har vi hunnit göra 111 stycken, berättar Malin Fleen som jobbar som designer och maskinoperatör på The Wood Region.

Till vardags legotillverkar de produkter genom additiv tillverkning, även kallat 3D-print, med biokomposit. Det är ett biobaserat material gjort av träspån och majsstärkelse.

Delarna slutmonteras till färdiga visir i Torsby för att distribueras vidare till vårdinrättningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094