23948sdkhjf

Färre dödsolyckor är målet för TNTX

Vill kombinera AR och VR med maskinteknik för att minska dödsolyckor

Det är svårt att träna och utbilda personer i farliga yrken på ett kvalitativt sätt utan att det kostar mycket pengar. Det vill det nyetablerade Boden-företaget TNTX ändra på. Med hjälp av AR och VR, kombinerat med mekaniska lösningar, är målet för det nya företaget att skapa avancerade virtuella utbildningsplattformar. Detta för att göra det möjligt att ersätta eller komplettera träning av arbetsmoment i verkliga livet som annars är kostsamma, svåra och i vissa fall omöjliga att träna på med hög säkerhet.

– Målet för oss är att både minska antalet dödsfall och antalet skador. Ju bättre och mer kvalitativ utbildning du har, desto mindre är risken att du skadas, säger Thomas Lindgren, en av grundarna.

Dödligheten är störst inom gruv-, stål-, byggnads-, skogs- och transportindustrin samt service och installation av kraftledningar. Dessa sektorer finns alla i övre Norrland och TNTX ser möjligheter till samarbete med både stora och mindre företag för att ta fram nya träningsmöjligheter.

Thomas Vikström kommer från Boden och har de senaste 20 åren bott i USA där han jobbat med produktutveckling för världens bilindustri, varav de senaste tio åren på Tesla. Thomas Lindgren är inte bodensare, men har hjälpt till att etablera företag i Boden. Han har 20 års erfarenhet från spelbranschen och har även byggt träningslösningar till försvarsmakter runt om i världen.  

Inom 24 månader är målet att ha 16 anställda i Boden. Nu ligger fokus på att hitta investerare för att kunna utveckla företaget.

– Vi måste få lokala resurser att engagera sig i de bolag som vi drar hit. Vi vill få verksamheten att stanna och blomma här, det är jätteviktigt, säger Thomas Vikström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078