23948sdkhjf

Föryngring kan bli billigare

Gnagare ska missledas med dofter

Skogssorkar äter ekollon, även sådana som finns under marken eftersom gnagarna kan leta upp dessa med hjälp av sin känsliga nos.

Gnagarna känner doften av både själva nöten och av dess skal, och är så effektiva i sin jakt på ekollonen att det hittills varit mycket svårt att föryngra ekskogar med sådd. Eftersom sådd generellt är billigare än plantering skulle det vara värdefullt om även ekodlingar kunde föryngras och utökas genom sådd.

Detta är bakgrunden till att SLU i Alnarp valt att forska på hur gnagare kan använda dofter för att hitta mat. Nyligen disputerade SLU-forskaren Mattias Engman på en avhandling om vilka dofter det är som lockar skogssorkar och andra gnagare. I en förlängning kan denna forskning ge nya möjligheter att skydda ekollon genom att maskera deras doft. I dag skyddar man ibland ekollon med mekaniska skydd, vilket varit effektivt men kostsamt.

I Mattias Engmans forskning vid SLU:s skogsfakultet har man även funnit att buskar och annan lågvegetation ger gnagarna skydd och därmed tid att leta mer noggrant.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094