23948sdkhjf

Fjärrvärmeaska hjälper skogen växa

Fjärrvärmen i Växjö produceras av 100 procent biobränsle. Askan som blir över återförs till skogen och skapar förutsättningar för ett långsiktigt skogsbruk. Hela 5 000 ton aska återfördes till de småländska skogarna under 2019.

– Det känns fantastiskt bra. Tack vare att vi sprider askan i skogen skapas ett naturligt kretslopp som återför näring till marken. Det ger bättre förutsättningar för tillväxt i nästa generation skog och minskar försurningen, säger Peter Philipsson, som är driftsupportchef för Kraft och värme på Växjö energi.

När biobränslet har blivit till värme och el i Sandviksverket återstår näringsrik aska som alltså återförs till skogen.

Det bildas två typer av aska när biobränslet förbränns i kraftvärmeverket, bottenaska och flygaska. Flygaska är stoftet från förbränningen som samlas upp i kraftvärmeverkets elektrofilter och sedan återförs och sprids för att göra nytta i skogen. Bottenaska består till större delen av sand och den kan användas som fyllnadsmedel.

– För att skogen ska må riktigt bra är det viktigt att tänka långsiktigt. Vårt mål är att alla näringsämnen vi tar från skogen ska ges tillbaka där de hör hemma i och med att askan återförs till skogarna, säger Peter Philipsson.

Fakta:

Aska neutraliserar sura ämnen på ett liknande sätt som kalk. När askan återförs till skogen minskar risken för försurning av mark och vatten. Detta ökar i sin tur chansen för att känsliga växter och djur, som till exempel öringen, ska kunna överleva.

Askan innehåller dessutom det mesta av näringen som fanns i avverkningsresterna från början, dock inte kväve. Därmed kan askan kompensera för bortförandet av näringsämnen.

Källa: Skogsstyrelsen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.222