23948sdkhjf

Pris för skogstillväxt

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Satelliter visar hur nya förhållanden påverkar

Tre forskare delar på Marcus Wallenbergpriset 2020 för en modell, som förutsäger skogstillväxt i ett föränderligt klimat. Satellitbilder kan skala upp modellen för att visa hur nya miljöförhållanden påverkar världens skogar.

Professorerna Joseph J. Landsberg, Australien, och Richard H. Waring, USA, utvecklade under 1990-talet en modell för skogstillväxt som bygger på enkla växtfysiologiska principer som tillgången på ljus, vatten och näring. Professor Nicholas C. Coops, Kanada, har kompletterat modellen med avancerad satellitbildsanalys. Resultatet är ett kraftfullt verktyg för att förutsäga tillväxt och bedöma vilka risker som klimatförändringen innebär för världens skogar. Joseph J. Landsberg, Richard H. Waring och Nicholas C. Coops belönas med Marcus Wallenbergpriset 2020 på 2 miljoner kronor för sina prestationer.

Joseph J. Landsberg och Richard H. Waring blev pionjärer när de 1997 presenterade sin modell Physiological Principles Predicting Growth, 3PG. Den sammanfogar växtfysiologiska principer för att förutsäga skogstillväxt under växlande miljöförhållanden. Den kan också beräkna hur olika åtgärder, som till exempel gallring och gödsling, påverkar skogen.

Prognoser om skogstillväxt har av tradition byggt på mätningar, så kallad skogstaxering, som gör beräkningar utifrån tidigare tillväxt utan hänsyn till förändringar i skogsskötsel eller omgivande miljö. En processbaserad modell som 3PG kan också väga in effekten av både skogsskötsel och miljöfaktorer.

– Idag är vi väldigt intresserade av skogars kolbalans, hur mycket kol som kan tas upp av skogen via fotosyntesen, hur kol kan lagras i skogen på kort och på lång sikt och hur vi kan öka skogens roll i kolinbindning med hjälp av skogsskötsel. 3PG fungerar som en brygga mellan traditionell skogstaxering och de storskaliga och avancerade kolbalansberäkningar vi idag behöver göra, säger Annika Nordin som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och ledamot i styrelsen för Marcus Wallenbergs stiftelse.

Nicholas C. Coops har kompletterat modellen med satellitsbildsanalys, som möjliggör undersökningar av stora skogsarealer. Bland annat går det att förutsäga skogstillväxt och kolinlagring i stor skala, beräkna hur mångfalden i skogslandskapet kan utvecklas över tid samt bedöma risken för insektsutbrott och stora skogsbränder i otillgängliga skogsområden.

Joseph J. Landsberg, Richard H. Waring och Nicholas C. Coops har redan från start låtit både forskare och skogsägare få fri tillgång till modellen genom så kallad open access. Det har bidragit till att 3PG snabbt har spridits vidare och blivit en av världens mest använda modeller för att bedöma skogstillväxt över stora arealer. Skogsägare använder den för att till exempel beräkna volym-, diameter- och biomassautveckling i snabbväxande odlingar. Den kan tillämpas på så vitt skilda arter som eukalyptus och tall samt i monokulturer och blandskog i olika klimat och landskapstyper från Australien och Nya Zeeland till Europa och Nordamerika.

– Joseph J. Landsberg, Richard H. Waring och Nicholas C. Coops tilldelas årets Marcus Wallenbergpris för att de har försett oss med ett unikt verktyg som med stor säkerhet kan förutsäga skogstillväxt under olika miljöförhållanden i skogsområden av varierande storlek. Modellen har skapat en brygga mellan vetenskap och praktik inom skogsbruket och bidrar till att vi står bättre rustade inför framtiden, säger Johanna Buchert som är ordförande i Marcus Wallenbergprisets prisnämnd.

Kung Carl XVI Gustaf kommer att dela ut Marcus Wallenbergpriset 2020 till Joseph J. Landsberg, Richard H. Waring och Nicholas C. Coops under en ceremoni i Stockholm i oktober.

Pristagarna

Nicholas C. Coops föddes i Melbourne, Australien, 1968 och disputerade vid Royal Melbourne Institute of Technology 1995. Han var fram till 2003 anställd vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO, där han började arbeta med 3PG tillsammans med Joseph J. Landsberg och Richard H. Waring. Han är idag professor vid University of British Columbia, Vancouver, Kanada, där han har ett nationellt forskningsansvar för fjärranalys. I sin forskning undersöker han hur satellitdata kan användas för att få fördjupad kunskap om skogens struktur, biologiska funktion och mångfald samtidigt som han fortsätter att utveckla 3PG-modellen för att användas i hela världen. Han har tillsammans med forskarkolleger skrivit mer än 460 artiklar, som har publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Joseph J. Landsberg föddes i Harare, Zimbabwe, 1938. Han utexaminerades vid University of Natal och arbetade med skogsvetenskaplig forskning i flera år innan han flyttade till Skottland och senare England, där han disputerade vid University of Bristol. Hans forskning har fokuserat på interaktionerna mellan klimat, väder och skogar runt om i världen. Han var chef vid avdelningen för skogsforskning vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO, från 1981 till 1988 och har varit universitetslektor vid Charles Sturt University, Bathurst, samt vid University of Queensland – samtliga i Australien. Han var gästprofessor vid Nasa mellan 1993 och 1994, vid University of Helsinki, Finland, under 1998, och erhöll 2002 ett Visiting Erskine Fellowship vid University of Canterbury, Christchurch, Nya Zeeland. Han är också extern ledamot vid Finska vetenskapsakademien. Joseph J. Landsberg har gett ut fyra böcker om skogens fysiologiska ekologi och har publicerat ett hundratal artiklar, rapporter och bokkapitel.

Richard H. Waring föddes 1935 i Chicago, Illinois, USA, och tog examen i skogsvetenskap och botanik vid University of Minnesota. Efter disputationen vid University of California blev han professor vid Oregon State University, båda i USA. Han har varit gästforskare på många universitet och forskningsinstitut i hela världen – The Ecosystems Center i Woods Hole, Massachusetts och Nasas huvudkontor i Washington DC, båda USA, University of Western Australia i Perth, Australien, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, universitetet i Innsbruck, Österrike, University of Edinburgh, Storbritannien, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO, i Canberra, Australien och University of Waikato på Nya Zeeland. Han är numera professor emeritus i skogsvetenskap vid Oregon State University. Richard H. Waring har publicerat 130 artiklar i vetenskapliga tidskrifter, åtskilliga bokkapitel och en lärobok om skogens ekosystem.

Håll dig uppdaterad med Skog Supply
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Södra får nygammal vd

Lotta Lyrå väljer att lämna detaljhandeln för att återvända till skogen.

Netrail utrustar Södras timmervagnar

Sveaskog väljer Westan

Westan ska sköta Sveaskogs virkestransporter i tre år. "En av de större affärerna i vår drygt tioåriga historia".

Tydligare regler i skogen

Nya bestämmelser för entreprenader

Green cargo kör åt Holmen

När Holmen behöver extra godstransporter ställer Green cargo om.

Viveka Beckeman ny vd

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Norra Timber och Norra Skog tar form

Arkiv
1

Lena Ek: Det här duger inte!

Södras ordförande kräver rättvis miljöbedömning

1

Södra delar ut en miljard

1

Peter Karlsson ser ljus framtid

Nya projekt för mer miljövänliga skivor

Trä & teknik flyttas till 2021

Coronakrisen flyttar mässan

Skogforsk får ny ordförande

Sveaskog siktar på 60 miljoner

Sverige skyddar 58 procent

Beräknar skyddad natur är strängare än andra

Hon blir hedersdoktor på SLU

Naturvårdsverket köper Tyresta naturreservat

Ett sätt att trygga framtida verksamhet och markanvändning i reservatet.

Dunder till John Deere

Holmen leder innovationsprojekt

Komatsu igång igen

Första kvinna att leda Komatsufabrik

En maskiningenjör som vill ha roligt på jobbet

Lillbrorsan tar över Ponsse

Drastiskt förändrad flora

Nu svärmar granbarkborren

Risk för stora skador även i år

Korttidspermitteringar över i Hamina

Vida inleder traineeprogram

Från Rock till sågverk

Domänfond ger ekonomistöd

Skogsindustrierna rekryterar

Samarbete kring miljövänlig oljesanering

STTF genomförde digitalt årsmöte 

Hållbar viltförvaltning med samverkan

2

Skogägare kräver ursäkt av Skogsstyrelsen

Skogsinnovationer får stöd av SCA

Mellanskog prisas för jämställdhetsarbete

Produktionschef till Kastet

Se alla Företagens egna nyheter

Motordrivna membranpumpar för industrin

CT Log till SCA Bollsta sågverk tar röntgen till nästa nivå

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Kagon lanserar ProLog 3.0

REX mer än bara dimensionshyvling

Smålands Stålgjuteri AB

VINN en Sensomatic automatslip värd 74 650 kr

Motordrivna membranpumpar för industrin

Insikten om vikten av rätt bevattning ökar.

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

151 MP Area Scan camera

Smålands Stålgjuteri AB

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Självsugande centrifugalpump för industrier

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Kagon AB - från Timmerplan till Paketering.

Motordrivna membranpumpar för industrin

Snabb hydraulisk reparationsservice!

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Sänd till en kollega

0.109