23948sdkhjf

Svensk virkesmätning blir mer effektiv

Artificiell intelligens mäter virke hos Biometria, och resultatet blir bättre än vid vanlig virkesmätning.

Biometria har börjat använda artificiell intelligens som en del av mätningsprocessen av skogsråvara. Lösningen, som är utvecklad tillsammans med Forefront consulting i samarbete med Microsoft, mäter virkestravar i bilder. Det är ett första steg mot helautomatisk mätning vid Biometrias fjärrmätningsanläggningar.

– Vårt mål är en helautomatiserad mätning och nu är vi en bit på väg. AI och dataanalys blir en alltmer central del av vår verksamhet eftersom vi har tillgång till en stor mängd data. Den potential vi ser med AI inom svensk skogsnäring innebär stora möjligheter till effektivisering av virkesmätningen och innovation, säger Magnus Hedin, chef för utveckling och it vid Biometria.

Biometria redovisar årligen drygt 85 miljoner ton virke.

Genom att använda maskininlärning har en modell tränats att känna igen och identifiera virkestravar i bilder. Maskininlärningsmodellen har tränats på 150 000 bilder där virkesmätare manuellt ritat in travens höjd och längd. Modellen har sedan tränats på att göra samma sak som virkesmätarna, det vill säga själv rita in travens höjd och vedens medellängd. Tidiga utvärderingar visade att modellen presterade lika bra, eller till och med något bättre, än virkesmätarnas genomsnitt vid mätning av dessa mått.

− Samarbetet med Biometria och Forefront är en viktig del av Microsofts satsning inom svensk skogsnäring. Lösningen för virkesmätning är ett tydligt exempel på hur vi med vår plattform kan främja nya digitala arbetssätt samt underlätta snabb hållbar innovation, säger Krister Sundquist, ansvarig för svensk skogsnäring på Microsoft Sverige.

Modellen, som i dag finns i drift på tre mätplatser, har typgodkänts av VMK (virkesmätningskontroll) och implementerades hos Biometria under januari i år. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.218