23948sdkhjf

2019 rekordår för Logset

Omsättningen och resultatet var de största någonsin förra året, men 2020 ser lite sämre ut, konstaterar skogsmaskintillverkaren Logset.

För skogsmaskintillverkaren Logset var 2019 ett rekordår då omsättningen steg till 4, miljoner euro (2018: 40.1 miljoner euro) och affärsvinsten landade på 2,5 miljoner euro (2018: 1,6 miljoner euro). Omsättningen och resultatet var de största någonsin.

Under 2019 satsade Logset på tillväxt och utvecklingen av återförsäljarnätverket. Logset grundade ett dotterbolag i Ottawa i Kanada och tre anställda från Kvevlax flyttade dit för att dra igång verksamheten. Logset grundade även ett försäljningsbolag i Sverige med namnet Logset Sverige filial. Försäljningsbolaget ansvarar för försäljningen i södra Sverige och Danmark, samt stöder alla återförsäljare i Skandinavien.

Under 2019 lanserade Logset bland annat den mellanstora hybridskördaren Logset 8H GTE Hybrid och Stage 5 motorfamiljen till maskiner under 130 kW. Den nya hybridskördaren vann två olika pris: i Frankrike valdes den till Årets skogsmaskin och i Österrike tilldelades den ett innovationspris. Hybridskördaren har uppfyllt kundernas förväntningar och bolaget kan nu koncentrera sig på maskinens försäljning och att utvidga produktens marknadsområde.

Under första delen av år 2020 har marknadsläget blivit betydligt sämre. I början av året sjönk efterfrågan på skogsmaskiner. I Finland påverkades den svaga efterfrågan av Pappersförbundets och Skogsindustrins oenigheter gällande kollektivavtalet. Världsmarknaden för sågat virke har däremot varit mättad en längre tid på grund av tvångsavverkningar på områden med stormfälld skog i Centraleuropa och spridningen av skadeinsekter som förstör virke i Nordamerika och Europa. Priset på det sågade virket hade sjunkit rejält redan innan coronaviruset spred sig i världen. De nuvarande riskerna är världens ekonomiska situation och hälsotillståndet, samt hur försäljningen utvecklas.

Logset tror dock fortfarande att den planerade tillväxten 2020 kan uppnås trots störningarna orsakade av coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11