23948sdkhjf

Sveaskog klarar planteringar

60 miljoner plantor ner i marken

Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, har som mål att få ner 60 miljoner plantor i markerna under maj-september. Norrbotten, Västerbotten och Jämtland ansvarar för drygt hälften av alla plantor. En uppgift som innebär snabba omställningar både för entreprenörer och på Sveaskog.

Sveaskog presenterar nu sitt alternativ för att klara en sommar utan utländska gästarbetare. Till en del hade man planerat för mer egna insatser redan före epidemin.

– I Älvsbyn, Åsele och Sorsele kör vi med ett eget planteringslag, säger Karl Tiger, skogsvårdsledare hos Sveaskog i Norbotten.

Utländska gästarbetare har länge utgjort ett viktigt tillskott när plantor ska ner i backen. Karl Tiger berättar att det främst handlat om ukrainare som uteblivit under vårens uppstart. Reserestriktioner på grund av Coronapandemin har fått Sveaskog att snabbt finna nya vägar för att få plantorna i backen. Med hjälp av en god dialog med entreprenörerna och även internt med veckovisa avstämningar har bolaget effektivt kunnat ställa om efter rådande situation.

– Både i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland har några av Sveaskogs entreprenörer underrättat oss om att de i år, på grund av effekterna av Coronapandemin, haft svårigheter när det gäller att få tag i sin ordinarie arbetskraft. I Norrbotten har även några entreprenörer aviserat att de, av samma anledning, tvingas att dra ned på sin verksamhet. Det finns också entreprenörer som gett beskedet att de vill utöka då de lyckats anställa svensk arbetskraft. Även entreprenörer som vanligtvis inte planterar har ställt upp, säger Karl Tiger.

– Vår och våra entreprenörers utmaning nu är att säkerställa att vi hittat rätt kandidater bland den stora grupp som i år signalerat att de skulle kunna tänka sig att jobba med skogsplantering, säger Mattias Torger, produktionschef vid Sveaskog.

Sedan effekterna av covid-19 blev uppenbara i slutet på mars har ett stort omställningsarbete genomförts av Sveaskog och av de cirka 45 entreprenörer som genomför planteringen. Verksamheter har prioriterats om. Ny arbetskraft i Sverige och från EU-området har rekryterats. I Jämtland och Västerbotten handlar det om drygt 12 miljoner plantor och i Norrbotten om cirka 18 miljoner plantor som entreprenörerna och de egna arbetslagen ska få ner i marken.

– I Västerbotten har vi två egna plantlag sedan tidigare i Åsele och Sorsele, dessa förstärks nu med fler medarbetare och vi startar även ett eget röjlag i Lycksele för att stärka upp både röjarresursen och brandvakten, säger Mattias Torger, och fortsätter med att understryka vikten av att jobba för att vi får ta in arbetskraft från flera olika delar av världen. Det är otroligt viktigt.

Inom biltestverksamheten i Arvidsjaur går de som är säsongsanställda på vintern in sommartid och jobbar i skogen med röjningsarbete. De ställer nu om och ökar istället andelen planteringstimmar. Med de resursförstärkningar som genomfördes så sent som den senaste veckan har Sveaskog planer som ser ut att hålla tidplanen. Det är dock fortfarande en bit kvar innan Sveaskog kan vara säkra på att dessa resurser kommer räcka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08