23948sdkhjf

Samarbete kring miljövänlig oljesanering

Biosorbe har tagit fram en skogsbaserad produkt för att suga upp oljespill, som nu testas i Värnland.

Logistikbolaget VSV frakt och utvecklingsföretaget Biosorbe har inlett ett samarbete, som går ut på att VSV:s åkare testar en ny sorts skogsbaserad absorbent för att sanera oljespill på ett klimatsmart sätt.

Tio kg av absorbenten kan suga upp 90-140 liter olja, vilket är mer än de ämnen man hittills har använt för att få bukt med oljespill. Efter saneringen kan oljan återanvändas, komposteras eller säljas vidare som bränsle till värmeverk. 

– Genom samarbetet sluter vi kretsloppet i den värmländska skogen. Våra kunder säljer skog till Rottneros massabruk och våra åkare transporterar råvaran dit. Av råvaran och i brukets lokaler tillverkar Biosorbe absorbenten och sedan får samma åkare använda slutprodukten för att sanera olja om det skulle bli något läckage i skog och mark, förklarar Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV frakt.

Den pappersliknande absorbenten framställs genom en process som kombinerar cellulosa med naturliga komponenter, allt lokalproducerat och baserat på skog.

VSV:s entreprenörer och förare blir nu en viktig del i företagets miljöarbete och Biosorbes produktutveckling.
– Åkarna har gedigen kompetens och vet vad som krävs ute på fältet, så en bättre testpanel går knappast att hitta. De är nyfikna och entusiastiska över att få komma igång, berättar Hanna Kipatsi.

I dagarna får VSV-entreprenörer i Värmland absorbenten installerad på sina fordon. Först ut blir timmerbilar och skogsmaskiner som skotare och skördare. Materialet är fluffig och pappersliknande och går att forma på olika sätt, och åkarna har inbjudits att komma med förslag på ytterligare förbättringar. 

– Det finns inget bättre sätt för vår produkt att växa än att testa den i verkligheten ihop med kunderna, säger Erik Josephsson på Biosorbe.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

1.516