23948sdkhjf

Älgar kartläggs i nytt projekt

SLU och Sveaskog ska mäta hur djuren påverkas av skogsbränder.

Hur påverkas egentligen skogens vilt och växter av bränder? Det är känt sedan länge att bränder förändrar skogens struktur och skapar öppna ytor i skogen, samt gynnar ung skog med gott om mat för djuren som lever i skogen. Men ett nytt projekt ska ta reda på mer om djurens anpassning till skogsbränder. I ett skogsområde om 8 400 hektar i Ljusdal, som brann den heta sommaren 2018, ska älgar märkas.

Projektet kallas Viltsamverkan i brandens spår och är ett samarbete mellan Sveaskog och SLU.

– Syftet är att förstå hur snabbt en älgpopulation reagerarar på mer foder av högre kvalitet, och hur snabbt den adaptiva älgförvaltningen reagerar på ett ökat antal älgar, säger Anders Johansson, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog i södra Norrland och initiativtagare till projektet.

– Kunskapen om hur djur och växter påverkas, och återkommer, efter brand är ytterst begränsad i Sverige. Kunskapen i dag domineras av studier från Nordamerika. Detta unika projekt kan således bli en nationell viktig satsning som Sveaskog och SLU lägger basen till, säger Göran Ericsson, professor och prefekt på SLU.

Med ett bättre faktaunderlag blir det också lättare att förvalta älgbeståndet i framtiden. 

Älgarna märks från helikopter och projektet, som pågår i tre år, är påbörjat. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094