23948sdkhjf

Trädkronor hejdar uppvärmningen

Skuggan i skogen kan ha större betydelse för olika arter än vad vi hittills har förstått, visar ny studie.

Alla som har gått ut i skogen en varm sommardag vet att det är mycket svalare där än under öppen himmel. Det beror på att trädkronorna skyddar oss mot solens hetta.

Trädkronornas bladverk skyddar livet i skogen från extrema temperaturer och inverkar på skogsarternas anpassning till den globala uppvärmningen. Om skuggan och kylan försvinner tar arterna som bor där skada. Det visar en internationell studie som publicerats i tidskriften Science.

Merparten av alla landbaserade arter lever i skogar, och nu har ett internationellt forskarlag visat hur uppvärmningen i skogen skiljer sig från den på öppna ytor.
Om krontaket är tätare minskas uppvärmningen för de organismer som bor under det. Om det blir glesare ökar temperaturen i skogen snabbt.
– Denna kunskap är viktig för förståelsen av klimatförändringarnas inverkan på skogens biologiska mångfald, förklarar forskare Jörg Brunet på SLU i Alnarp.

Alla organismer har en temperatur vid vilken de trivs bäst. När klimatet blir varmare breder värmeälskande arter ut sig, medan arter som trivs i kyla minskar eller försöker byta habitat. 

– Med tanke på den globala klimatförändringen kan man säga att många arter lever under temperaturförhållanden som blir allt mindre optimala, konstaterar huvudförfattaren till studien, Florian Zellweger på WSL.
Om det skyddande krontaket försvinner utsätts alltså växterna och djuren som bor därunder för drastisk uppvärmning som de är dåligt förberedda för. Många arter kan inte anpassa sig tillräckligt snabbt utan kan dö ut lokalt.

– Med tanke på den förväntade ökningen av antalet sommarvärmeböljor i Europa kommer det sannolikt att förändra skogens biologiska mångfald och innebära problem för enskilda arter, säger Florian Zellweger.

Skogsförvaltare bör därför ta hänsyn till hur klimatförhållandena och därmed den biologiska mångfalden i skogens inre kan påverkas av olika åtgärder.

Läs mer om: SLU
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.218