23948sdkhjf

Domänfond ger ekonomistöd

Stöd i vardagen för många

Sedan 1920-talet har stiftelsen Domäns hjälpfond delat ut bidrag till tidigare Domänverksanställda och deras efterlevande för att stödja dem och förgylla tillvaron. I år har 85 personer beviljats ekonomiskt bidrag och 877 000 kronor har delats ut. 

Extratillskottet i form av det ekonomiska bidraget från Domäns hjälpfond är mycket välkommet för mottagarna. Det innebär en frihet att kunna använda sina pengar till något annat än vardagens måsten, det kan användas till egenvalda aktiviteter. Trots att många av de äldre har arbetat mycket så har det inte resulterat i någon större pension.

Ursprungligen omfattades bara tjänstemän, men 2013 ändrades stadgarna så att även kollektivanställda och deras efterlevande nu har möjlighet att söka bidrag. Olle har tidigare arbetat med Sveaskogs historiska pensioner, det vill säga en pensionsskuld riktad till före detta medarbetare i Domänverket. Denna grupp, som bestod av både tjänstemän och kollektivanställda, blev en stor grupp man först vände sig till för att berätta om Domäns hjälpfond.

– Genom ett bra samarbete med Statens pensionsverk fick vi tillgång till namn och adresser och kunde nå denna stora grupp. År 2014 kunde vi för första gången nå en mottagarkrets på nästan 4000 personer av vilka cirka 90 procent var från gruppen kollektivanställda. De senaste åren har fonden fått mellan 80 och 140 ansökningar. Efter att ha gått igenom ansökningarna är det normalt 70-80 personer som får bidrag. Vi har de senaste fem åren i genomsnitt delat ut cirka 600 000 kronor per år. Fonden har för närvarande skattebefrielse vilket innebär att den till största del delar ut medel till personer med en årsinkomst på högst 200 000 kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078